Spektakularne pećine Nacionalnog parka Chapada Diamantina, Brazil

Chapada Diamantina, Nacionalni park u Brazilu veličine 1,520 kilometara kvadratnih, krije neke od najspektakularnijih prizora na svijetu. Iznad zemlje, ovdje se mogu pronaći brojne neobične stijene i čudesne geološke formacije, ali tek kada se upustite u pustolovinu i zavirite u jednu od pećina koje se kriju ispod zemlje, Chapada Diamantina vas zagarantovano vodi u jedan sasvim novi svijet.

“Izgubljeni svijet”, kako se često naziva podzemlje Nacionalnog parka Chapada Diamantina, je prošaran sistemom pećina od kvarcita – prepunih kristalno čistih jezera i podzemnih rijeka – toliko čistih da ronioci u njima izgledaju kao da lebde u vazduhu.

pecine-1

Dva glavna razloga izdvajaju ovu zemlju zlata i dijamanata od ostatka svjetskih prirodnih parkova: spektakularne pećine (iako neke od njih tehnički i nisu uključene unutar granica parka), te na stotine prekrasnih slapova, čudesnih geoloških formacija i zelenih površina.

Najpoznatije pećine Chapada Diamantine su Gruta da Pratinha, pećina sa prirodnim stepenicama koje vode do podzemnog kristalno čistog jezera, zatim Os Impossíveis, pećina sa pregrštom prekrasnih bijelih stalagmita i Poço Encantado – podzemni 35 metara dubok bazen bazen u kojem je voda toliko providna da se na dnu bez problema mogu vidjeti i najstitniji objekti. Kada je Sunce na odgovarajućem položaju, njegove zrake dopiru do podzemnog bazena kroz otvore pećine, pretvarajući vodu u prekrasnu plavu površinu.

pecine-2

pecine-3

pecine-4

pecine-5

pecine-6

pecine-7

pecine-9

pecine-10

pecine-11

pecine-12

pecine-13

Preporučujemo: Eisriesenwelt: Najveća ledena pećina na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...