Predivna Dolina gejzira, Rusija

Otkrivena tek nedavno (1941), Dolina gejzira na poluotoku Kamčatki je jedno od najvećih polja gejzira na Zemlji i najveće u Euroaziji. Cijela ova dolina je još jedno spektakularno čudo prirode zbog čega je, kao dio vulkana Kamčatke, proglašena Svjetskom kulturnom baštinom.

U dolini se nalazi 90 gejzira, uglavnom smješteih na lijevoj strani 6 km dugog toka rijeke Gejsernaje. Sve gejzire hrane podzemne vode koje se nalaze i do 500 metara ispod površine, a njihove temperature dosežu i do 250 °C.

Dolina-gejzira-2

20 Velikih i 60 malih gejzira periodično izbacuju vodu (ponekad paru) u zrak kao male prirodne fontane, a temperatura ove vode u prosjeku iznosi oko 95° C. Pored prirodnih fontana, dolina je poznata i po egzotičnoj paleti boja koju stvara vulkanska glina. Željezni oksidi ovdje daju glini žutu, crvenu, pa čak i spektar narančaste boje.

Zbog vulkanskog topline, dolina ima jedinstvenu floru i faunu. Vruće izvore naseljavaju mikroorganizami i alge, a područje također privlači i mnogo veće životinje, kao što su česti gosti – medvjedi.

Dolina-gejzira-1

Dolina-gejzira-3

Dolina-gejzira-4

Dolina-gejzira-5

Dolina-gejzira-6

Dolina-gejzira-7

Dolina-gejzira-8

Dolina-gejzira-9

Dolina-gejzira-10

Preporučujemo: Neobični gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,