Prekrasan rijedak prizor: Bioluminiscencija u Gippsland jezerima

Uslovi za ovko spektakularan prirodni show su izuzetno rijetki, prirodni fenomen nedavno viđen u Australiji, u mreži jezera nazvanjoj Gippsland.

Sve je počelo s nizom požara u 2006. godini, nakon čega su usljedile obilne padavine 2007. godine, a do 2008. ogromne količine pepela i dušika dospjele su do Gippsland jezera u jugoistočnoj Australiji.

Iako bi ovakav događaj obično rezultirao samo uobičajeno velikim brojem bakterija, zbog veličine požara i ogromnih poplava, te godine, u Australiji se dogodilo nešto neobično – bioluminiscencija u Gippsland jezerima.

Bioluminiscencija1

Bioluminiscencija je sposobnost živog bića da samostalno ili uz pomoć simbiota “proizvede” svjetlo. Jedno od takvih bića, Noctiluca scintillans (Morska Iskra), naselilo je Gippsland jezera, te zamijenilo uobičajene zelene Synechococcus mikroorganizme.

Dok je u prirodi uobičajeno da jedni organizmi zauzmu teritoriju drugih, to rijetko kada izgleda ovako spektakularno – jer su mikroorganizmi Noctiluca scintillans, koji tokom dana stvaraju crvenkaste fleke na jezerima – noću svijetlili neon plavom bojom.

U ljeto 2008. i 2009. godine obale Gippsland jezera su svijetlile dok su pokreti vode uznemiravali bakterije. Svako ko bi se noću okupao u jezeru izlazio je iz vode okupan plavim svjetlom.

Iako ne tako jako kao na samom početku, Gippsland jezera još uvijek ponekad zasvijetle.

Bioluminiscencija2

Bioluminiscencija3

Bioluminiscencija4

Bioluminiscencija5

Bioluminiscencija6

Bioluminiscencija7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...