Prekrasna Modra špilja, Hrvatska

Modra špilja (Modra pećina) se nalazi na istočnoj strani otoka Biševa u Hrvatskoj. Ova spektakularna pećina je opisana kao jedan od najljepših prizora na Jadranu, a postala je popularna zbog sjajnog plavog svjetla koje se pojavi u određeno doba dana.

Iako su hrvatski ribari znali za Modru špilju od antičkih vremena, prvi ju je opisao, naslikao i približio široj javnosti barun Eugen von Ransonet, u vrijeme kada je bila dostupna samo onima koji su bili dovoljno hrabri da dođu do nje ronjenjem. Ransonet je predložio da se pećina učini dostupnom i široj masi, a na njegov rijedlog 1884. godine napravljen je umjetni ulaz dovoljno velik za čamac.

modra-spilja2

Pećina je najljepša tokom sunčanog dana, između 11:00 i 12:00 sati. Svijetlo plava boja se pojavi kada sunčeve zrake ulaze kroz vodu i reflektuju se od krečnjačke stijene koje se nalaze na dnu. Sunce osvijetli vodu, a voda osvijetli zidove, stvarajući prizor koji koji pojetioce ostavlja bez daha.

Modra špilja je duboka između 3 i 20 metara. Svake godine je posjeti više od 10.000 turista koji često usput posjete i drugu, sličnu pećinu na otoku, Zelenu špilju, koja je nešto veća i koja je osvijetljena smaragdno-zelenim svjetlom.

modra-spilja3

modra-spilja4

modra-spilja5

modra-spilja6

modra-spilja7

modra-spilja8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...