5 Neobičnih oružja iz prošlosti

Nažalost, istorija je prepuna ratova. A gdje su ratovi tu su i izumi. Neki od njih su (ironično) značajno unaprijedili čovječanstvo i donijeli mir u mnogim krajevima svijeta, drugi su opet sa sobom donijeli smrt i uništenje, dok su treći… jednostavno neobični.

Ovu su neka od najneobičnijih oružja i prototipa u vojnoj istoriji.

 

5. Hvatač ljudi

hvatac-ljudi

Hvatač ljudi bilo je jako popularno oružje u srednjem vijeku. To je zapravo jedna dugačka šipka sa polukružnom oprugom na kraju koja je služila kao zamka. Uglavnom se koristilo za ‘hvatanje’ neprijateljskih vojnika koji su jahali konje, zatim za hvatanje neprijatelja visokog položaja (radi otkupnine), kao i za držanje opasnih zatvorenika pod kontrolom.

Nije sigurno ko je izumio ovu napravu i iz kojeg kraja svijeta dolazi, jedino je poznato da se u Evropi počela koristiti u srednjem vijeku, pa sve do 18. stoljeća. U Japanu interventna policija još uvijek koristi sličnu verziju Hvatača ljudi.

 

4. Puckleov top

Puckleov-top

Puckleov top ili Puckleova puška je prema mnogima prva strojnica / mitraljez na svijetu. Mogla je ispaliti 63 metka za 7 minuta, a prvenstveno je bila dizajnirana za napad na neprijateljsku vojsku koja se iskcava iz brodova. Izumljena je 1718. godine.

Ali zašto je ovo oružje neobično? Zato što je imalo dvije vrste minucije: okrugle metke koji su se koristili protiv kršćanskih vojnika i kockaste metke koji su se koristili protiv muslimanskih vojnika. Navodno, kockasta municija je bila bolnija i trebala je uvjeriti Turke da postanu kršćani.

 

3. Car Tenk

Car-Tenk

Car-tenk ili “Lebedenkov tenk”, je gigantski ruski tenk iz Prvog svjetskog rata, sa krajnje neobičnim dizajnom. Ne postoje dokazi da je ikada bio korišten tokom bitke, iako je napravljen i testiran. Ogrommni točkovi dizajnirani su za lakši prelazak preko raznih prepreka, ali zbog pogrešnog rasporeda težine, zadnji točak je često ostajao zaglavljen u nekom jarku.

Kada je u augustu 1915. godine testiran pred komisijom, zaglavio je u jednom jarku udaljenom oko 60 kilometara od Moskve. Tu je i ostao sve do 1923. godine kada je konačno rastavljen kako bi se dijelovi iskoristili za druge namjene.

 

2. Ratni ledeni brodovi (Projekat Habakkuk)

Habakkuk

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, metal je bio jako dragocjena roba. Saveznici su gubili velik broj brodova usljed napada njemačkih podmornica, zbog čega su morali doći do rješenja kako da naprave brodove od jeftinijeg materijala. I došli su.

Habakkuk bio je tajni projekat u kojem su saveznici osmislili ratni brod (nosač aviona) napravljen od pikete (mješavina leda i celuloze). Brod je trebao biti dugačak oko 600 metara, mogao bi nositi 150 aviona i bio bi napravljen od 14% celuloze (iz drveta) i 86% vode, odnosno leda. Na sebi bi imao intenzivan sistem hlađenja, a svaki kvar na brodu bio bi vrlo lako popravljen. Prije nego što su Saveznici i krenuli sa izgradnjom broda, rat je završen, a Projekat Habakkuk ostao je samo skica na papiru.

 

1. Arhimedova kandža

Arhimedova-kandza

Arhimedova kandža, poznata i kao ‘željezna ruka’ je izumljena u 3. stoljeću poslije nove ere, a njena svrha bila je odbrana Sirakuze (Arhimedovog rodnog grada) od napada Rimljana. Izumio ju je niko drugi nego sam Arhimed, prema mnogima, jedan od trojice najgenijalnijih matematičara svih vremena.

Niko sa sigurnošću ne može znati sve detalje ovog oružja, ali ono što znamo jeste da je izgledalo kao veliki kran sa velikim kukama koje bi se zakačile za rimske brodove, podignule ih iznad vode i zatim ispustile. Od silnog udara brodovi su pucali na pola. Arhimedova kandža bila je vješto skrivena, i toliko efikasna da su rimljani mislili da se bore protiv samih bogova.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,