Prekrasne pustinjske ruže

Čak i najsurovija pustinja može pokloniti prekrasan cvijet. Pustinjska ruža (poznata i kao pješčana ruža) je naziv za prirodnu tvorevinu koja nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita sa pustinjskim pijeskom.

Pustinjske ruže mogu nastati u velikom broju pustinja, a formiraju se kad voda ispari u sušnim pjeskovitim uslovima, uglavnom nakon kratkih i rijetkih kiša. Tokom svog rasta, zrna pijeska ostanu zarobljena u gipsu dajući ružama boju pustinjskog tla koja može biti uvijek drugačija, u zavisnosti u kojoj je pustinji ruža narasla.

pustinjska-ruza-1

Najčešće se viđaju na rubovima Sahare, kao i u velikim slanim površinama u južnom Tunisu. Ponekad rastu pojedinačno, a ponead u prekrasnim bijelim buketima koji se često viđaju u pustinjama Meksika. Ove ruže su popularna i unikatna turistička atrakcija, a u državama poput Tunisa se mogu kupiti po cjieni od jednog eura.

Potraga za pustinjskim ružama je uobičajen hobi za prirodnjake i geologe koji žive u istočnim provincijama Saudijske Arabije. Oni ponekad provedu i nekoliko dana kopajući užarenik pustinjski pijesak tražeći savršenu ružu za svoju kolekciju.

pustinjska-ruza-2

pustinjska-ruza-3

pustinjska-ruza-4

pustinjska-ruza-5

pustinjska-ruza-6

pustinjska-ruza-7

pustinjska-ruza-8

pustinjska-ruza-9

Preporučujemo: Rainbow Roses: Sve boje u jednoj ruži

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,