5 Nedavno otkrivenih životinja sa krajnje neobičnim izgledom

Od prosječnih 15.000 novih vrsta biljaka i životinja koje se otkriju svake godine, teško je očekivati da neke neće biti krajnje neobičnog izgleda ili mogućnosti. Već smo predstavili 5 nedavno otkrivenih vrsta koje izgledaju kao da su došle iz noćne more, a ovaj put predstavljamo pet novih vrsta, sa krajnje neobičnim izgledom.

 

5. Yoda šišmiš (Nyctimene)

yoda šismiš

2010. godine, u udaljenoj prašumi otkriven je šišmiš koji svojim izgledom nevjerovatno podsjeća na Yodu iz Star Wars-a. Šišmiš, zajedno sa narančastim paukom i žuto-pjegavom žabom, nalazi se među mnoštvom novih vrsta nedavno otkrivenih u regiji Papui, Nova Gvineja.

Yoda šišmiš, zajedno sa više od 200 životinja i biljaka, otkriven je u istraživanju Nakanai i Muller planinskog vijenca.

 

4. Mr. Blobby / blobfish (Psychrolutes marcidus)

blobfish

Ova riba, sa nadimkom “Mr. Blobby”, otkrivena je 2003. godine u Novom Zelandu tokom ekspedicije koja je imala za cilj da napravi popis morskog života.

Mr. Blobby nastanjuje obale Australije i Tazmanije na dubini od oko 600 metara pa sve do 1.200 metara. Ako mislite da ste vi danas imali loš dan – samo pogledajte lice Mr. Blobbyija!

 

3. Roza stonoga (Desmoxytes purpurosea)

roza stonoga

Vjerovatno ni u najčudnijim snovima ne nailazite na roze stonoge koje ispaljuju cijanid na vas. Desmoxytes purpurosea nije san, a roza je i jako, jako otrovna. Prva je dokumentovana 2007. godine, a ime koje su joj naučnici dali savršeno odgovara karakteru i izgledu: „Šokantna roza stonoga zmaj“ – da, to joj je zvanično ime.

Ova stonoga, opremljena cijanidom, ima rozu boju kako bi upozorila predatore da se drže podalje.

 

2. Morski Anđeo (Gymnosomata)

morski anđeo

Ekspedicija koja je popisivala morski život u Arktičkom oceanu 2005. godine otkrila je novu vrstu na dubini od 350 metara, koju su zbog svog izgleda nazvali Morski Anđeo.

Ovo su zapravo puževi bez ljuske, a naučnici tvrde da su oni kao ‘krompirov čips’ u moru, jer su usputna hrana mnogim vrstama. (Fotografija Morskog Anđela se nalazi i na vrhu članka)

 

1. Kiklop ajkula

kiklop ajkula

Postojanje Izuzetno rijetke Kiklop ajkule tek je potvrđeno 2011. godine u Meksiku. Ovaj pronađeni fetus, koji se sa pravom smatra jednom od najčudnijih životinja, ima samo jedno oko na prednjem dijelu glave.

Naučnici su dokumentovali Kiklop ajkule već nekoliko puta, ali ovo je prvi put da je zaista viđena i fotografisana.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,