Prekrasne “Rosa Osiria” ruže

Latice Osiria ruže mogu izgledati kao umjetno obojne, plastične, ili photosopirane fotografije, ali ove dvobojne latice, s jedne strane bijele, a s druge tamno crvene, zaista postoje. Dva lica latica se ne razlikuju samo u boji. Ako dotaknete prstom unutrašnju (crvenu stranu) imat ćete osjećaj kao da se dodirnuli mekani komadić baršuna, dok bijela strana nudi osjećaj satena.

“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo Sunca, malo slobode i malo cvijeća!” – Hans Christian Andersen

Rosa-Osiria-1

Botanički naziv ovih ruža je Rosa Osiria, a poznate su i kao KORsir i Red blend Hybrid tea. One spadaju u klasu hibridnih čajevki, a prvi ih je uzgojio Reimer Kordes 1978. godine u Njemačkoj, križanjem bijele i crvene ruže. Kasnije su ove prekrasne hibridne ruže uvezene u Francusku gdje ih je Willemse France nazvao ‘Osiria’.

Rođenje prve hibridne čajevke se desilo u Francuskoj 1867. godine kada je Jean-Baptiste Guillot, francuski rasadničar, ukrstio dvije ruže, Madame Bravy i Madame Victor Verdier. Danas se na svijetu može pronaći na stotine vrsta ovih ruža, a pored prekrasne Rosa Osirie, popularne su i Ruža Mira sa žutim laticama koje se na krajevima postepeno pretvaraju u svijetlo roze, ili Dobule Blend, ruža čije su latice do pola bijele, a od pola crvene.

Rosa-Osiria-2

Rosa-Osiria-3

Rosa-Osiria-4

Rosa-Osiria-5

Rosa-Osiria-6

Rosa-Osiria-7

Preporučujemo: Rainbow Roses: Sve boje u jednoj ruži

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,