Prelijepi krajolici (koji žele da vas ubiju)

Majka priroda nas želi mrtve. Tu lekciju smo već naučili iz istorije kroz gigantske erupcije vulkana koje su zartpale cijele civilizacije, devastirajuće zemljotrese, uragane, cunamije, poplave, munje, smrzavanje, extremne toplote… Zapravo, 90% svih vrsta koje su ikada bile na ovoj prelijepoj plavo-zelenoj lopti su izumrle.

Svi ovi načini na koje nas se planeta želi riješiti su vidljivi, ali ona ima i par asova u rukavu. Lokacije koje nas suptilno mame svojom ljepotom, samo da bi nas mogle lakše ubiti.

 

5. Nacionalni park Tsingy de Bemaraha (Madagaskar)

Tsingy de Bemaraha

Nacionalni park Tsingy de Bemaraha je svrstan u dio zaštićene UNESCO-ve svjetske baštine, ali ovaj park ne treba nikakvu zaštitu, renđere ili visoke ograde. Zašto? Jer ovaj park doslovno i nije ništa drugo nego visoka šiljata ograda. Tsingy je prirodna zamka od 400 km kvadratnih, sastavljena od masivnih tankih duguljastih špicastih stijena.

Biolozi zovu ovo područje bio-tvrđava. Park je tako neprohodan i neistražen, da svaki put kad ekipa ide na ekspediciju, pronađu otprilike pet novih vrsta živih organizama. U ovoj bio-tvrđavi čak živi i gušter koji ima glavu krokodila.

To ne treba čuditi: 90 posto svih vrsta koje se nalaze na Madagaskaru su endemi. Pa ipak, unatoč svim iskušenjima naučnika da posjete ovo mjesto, zbog neprohodnosti, velika većina parka i dalje ostaje potpuno neistražena.

Ove stijene ne izgledaju samo oštre i našiljenje iz helikoptera. “Tsingy” zapravo znači “gdje se ne može hodati bos.” Kada je jedna ekspedicija posjetila ovaj nacionalni park, nije im pomogla standardna oprema za planinarenje. Tsingy ju je potpuno izrezao. Ako u ovom trenutku zamišljate stijene koje su oštre kao žilet – to nije mašta, takvo mjesto postoji.

 

4. Otok Zmija (Brazil)

Ilha Grande Da Queimada

Zamislite otok gdje je gotovo nemoguće hodati a da ne nagazite na smrtonosnu zmiju. Otok Zmija, koji se nalazi blizu obale Brazila mogu posjetit samo naučnici sa specijalnim dozvolama. To je zato što je prepuna otrovnih žutih zmija čije je razmnožavanje davno izmaklo kontroli.

Procjenjuje se da je na Ilha Grande Da Queimada (43.000 kvadratnih metara) na jugoistočnoj obali Brazila postoji po jedna zmija na svakom kvadratnom metru.

 

3. Jezero koje ključa (Dominika)

boiling lake

Jezero koje ključa je duboko 60 metara – i ključa non-stop. To nisu balončići, ili neka terapeutska voda – kada bi ušli u ovo jezero, izašli bi kao kuhano pile.

Na krajevima jezera, temperatura vode je u prosjeku 90 stepeni Celzijusa. Centar jezera još niko nije uspio izmjeriti.

Oko jezera su postavljena upozorenja na sve strane – stijene su klizave- ne prilazite! Jedan od turista je čak otišao korak dalje, skuhao je jaja za doručak u jezeru. Ono što nije očekivao je da će jaja skroz pocrniti čim ih zaroni u vodu. Niko ne može objaniti ovaj fenomen, ali ovaj turista tvrdi da su ipak bila ukusna.

 

2. Bolton Strid  (Yorkshire)

Bolton Strid

Ovaj potočić izgleda kao potpuno bezopasni dio prirode. Ali, ako ikada dođete u priliku – ne prilazite mu. On je samo još jedan prerušeni ubica koji radi za planetu Zemlju. Bolton Strid je zapravo samo jedan dio rijeke koja se zove Rijeka Wharfe.

Šta se zapravo dešava sa Rijekom Wharfe? Iako je duboka samo 6 metara na svojim najdubljim dijelovima, odjednom se pretvori u mali bezopasni potočić (Bolton Strid) čija dubina još nikada nije izmjerena.

Ko god je ikada pao ili ušao svojom voljom u potok – nije izašao živ. Plivanje u Bolton Stridu ima sto postotnu stopu smrtnosti.

Česta je pojava da ljudi pokušaju preći preko potoka, jer zaista izgleda kao da je dubok do koljena, nažalost, niko ne stigne na drugu stranu živ, a i rijetkost je da se pronađe tijelo.

 

1. Bermudski Trougao (Atlantski ocean)

bermudski-trougao

Svi su čuli za njega, ali jednoastavno ga nismo mogli izostaviti iz članka. Ova regija u zapadnom dijelu Sjeverno Atlantskog oceana, također poznata i kao Đavolji trougao, je misteriozno progutala veliki broj aviona i brodova.

Misteriozno nestajanje se još uvijek ne može objasniti ljudskom greškom, piratstvom, kvarom opreme ili prirodnom katastrofom. Popularna kultura je proglasila  ove nestanke paranormalnim, prkošenjem zakonima fizike, ili aktivnostima od strane vanzemaljskih bića.

Samo još jedno mjesto na planeti – koje želi da nas ubije.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...