Prema novim istraživanjima, biljka iz Kine ubija tumor za samo 40 dana

Lijek napravljen od biljke poznate kao “Loza Boga Grmljavine”, ili Lei gong Teng (Tripterygium wilfordii), koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, izbrisala je svaki trag tumora gušterače kod miševa, tvrde naučnici, a uskoro bi trebalo početi testiranje i na ljudima.

Ova manje poznata biljka sa neobičnim imenom za kratko vrijeme je postigla svoju slavu kao ubojica raka.

U miševima, na kojima je testiran spoj dobijen iz biljke, tumor je nestao nakon samo 40 dana ili nakon prestanka tretmana, prema istraživačima na University University of Minnesota’s Masonic Cancer Center.

“Ovaj lijek je nevjerojatno moćan u ubijanju tumorskih stanica”, izjavio je Ashok Saluja, vođa studije. “Svaki dan se moglo vidjeti kako se tumor u miševima smanjuje i smanjuje, i onda je samo nestao.”

Thunder God Vine

“Ovaj lijek je nevjerojatno moćan u ubijanju tumorskih stanica” – Ashok Saluja

Ovi rezultati otvaraju put za kliničko testiranje paijenata oboljelih od raka gušterače, jedne od najsmrtonosnijih bolesti, rekli su istraživači u studiji. Samo oko 20 posto bolesnika preživi godinu dana nakon dijagnoze.

Čak i bolesnicima kojima se uspostavi dijagnoza u najranijim fazama raka, samo oko 14 posto preživi pet godina ili više. Trenutni tretman je Eli Lilly & Co ‘s Gemzar (lly) – generička verzija lijeka dostupnog od 2011. “On dodaje šest sedmica – to je ništa”, rekao je Saluja. “Definitivno je potrebno da se otkrije i razvije više strategija za liječenje raka gušterače.”

Saluja je sa svojim timom formirao kompaniju, Minneamrita Therapeutics, koja će pokušati što prije dovesti lijek do faze kliničkih ispitivanja na ljudima, koja su neophodna prije nego se lijek zvanično odobri.

Više o napretku nauke u borbi protiv raka

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , , , ,