Prozirno tlo koje omogućuje detaljno proučavanje korijenja

„Rizosfera“ je svijet u kojem živi korijenje – regija tla koja se nalazi odmah ispod površine zemlje. Puna je tajni i misterija, a za botaničare i agronome, koji se bave pitanjima sigurnosti hrane i klimatskih promjena, predstavlja predmet fascinacije.

Problem nastaje kada postavimo jednostavno pitanje: kako možemo znati šta se tačno događa u tami, ispod površine? Tim naučnika na James Hutton Institutu na Sveučilištu Abertay Dundee u Velikoj Britaniji pokušava odgovoriti na ovo pitanje, tako što su razvili transparentno tlo koje omogućuje istraživačima da pogledaju dublje u skrivene tajne biljaka.

Predvođeni dr. Lionel Dupuy, dr. Andrew Spiers, dr. Tracy Valentine, Helen Downie, i prof Wilfred Otten, tim istraživača je stvorio transparentno tlo koje savršeno replicira hemiju koja omogućava biljkama da rastu.

prozirno-tlo

Prozirno tlo u pripremi za snimanje (lijevo, u potpunosti zasićeno, desno, veće pore su isušene)

Tokom razdoblja od dvije godine, tim je formulirao kompozit iz Nafiona, sintetički razvijenog od strane DuPont 1960. godine koji se trenutno koristi kao ćelije goriva. Kada se pomiješa sa vodenom solucijom razvijenom od strane tima, Nafion postaje kristalno jasno plodno tlo, u kojem biljke mogu rasti, a razvoj korijena se može pratiti kroz staklene posude.

“Ovo je jako uzbudljivo, jer postoji toliko mnogo stvari koje tek trebamo otkriti u tlu.”, izjavio je Dupuy.

Postoji nekoliko grana industrije koje bi mogle imati koristi od transparentnog tla – uključujući razvoj usjeva, proučavanje biljnih bolesti, pa čak i umjetnički dizajn.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...