Neobična stvorenja: Riba sa prozirnom glavom

Macropinna microstomu, poznatije kao Barreleye, su male morske ribe pronađene u dubokim tropskim do umjerenim vodama Atlantika, Tihog i Indijskog oceana.

Ono što vam se na prvi pogled može učiniti kao oči su zapravo mirisni organi (ekvivalent nosnicama). Vjerovali ili ne, oči su zapravo zeleni cjevasti objekti koji su okrenuti prema gore, i koji se nalaze unutar prozirne glave ove krajnje neobične ribe.

Živeći na dubinama gdje gotova da nema niti trunke sunčeve svjetlosti, njihove cjevaste oči su izvrstan alat za prikupljanje ono malo svijetla što je ostalo, dopuštajući im da traže plijen prateći blijede siluete. Iako se u početku vjerovalo da su im oči bile u uspravnom položaju, ipak bi bilo gotovo nemoguće da zapravo jedu svoj ​​plijen bez sposobnosti da vide naprijed (gdje se nalaze usta).

riba-sa-prozirnom-glavom1

Istraživači na Monterrey Bay Aquarium Research Institutu (Bruce Robison i Kim Reisenbichler), koji su otkrili prve žive barreleye ribe u 2004. godini, predstavili su javnosti svoj rad (2009) u kojem pokazuju da se oči mogu i rotirati unutar prozirnog štita.

Sa svojom glavom koja izgleda kao kabina borbenog aviona, krajnje neobičnim očima, i veličinom od 15 cm, Barreleye je dobila (zasluženo) i popularni naziv – ‘Sablasna Riba’.

Iako je još od 1939. godine poznato da ove ribe sa prozirnom glavom postoje, živi primjerak je tek nedavno snimljeni, a možete ga vidjeti u videu ispod.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...