Prva zgrada na svijetu koja koristi energiju dobijenu iz algi

Svakim danom sve više i više shvatamo značaj i prednosti alternatvnih izvora energije, a načnici već neko vrijeme smatraju da bi upravo alge mogle biti te koje će nam u budućnosti pružiti stabilan izbor obnovljive zelene energije.

Sigurno ste do sada čuli za zgrade obložene solarnim panelima, ili zgrade koje koriste energiju vjetra, ali da li ste čuli za zgrade koje koriste energiju dobijenu iz algi? Splitterwerk Arhitekti su dizajnirali takvu zgradu, nazvanu BIQ, koja će biti prva takve vrste na svijetu.

Prekrivena je bio-adaptivom fasadom od mikroalgi, a dizajnirana je za Međunarodnu izložbu građevina u Hamburgu. Zgrada se zvanično otvara u toku ovog mjeseca.

Ovaj projekt, koji sasvim sigurno predstavlja korak naprijed za cijelo čovječanstvo, je saradnja između Spitterwerk arhitekata, Strategic Science Consult of Germany, ARUP i Colt International, koji su odgovorni za izgradnju žalozine sa algama.

Ovaj projekt je saradnja između Spitterwerk arhitekata, Strategic Science Consult of Germany, ARUP i Colt International, koji su odgovorni za izgradnju žalozina sa algama.

Za stvaranje fasade od algi, arhitekti su koristili specijalo dizajnirane žalozine u kojima se nalaze alge. Ove žalozine omogućuju algama da prežive i rastu brže nego u prirodi, a također pružaju i hladovinu za unutrašnjost zgrade. Osim toga, bio-reaktori ‘hvataju’ toplotnu energiju koja se stvara i koja se može iskoristiti za napajanje zgrade.

“Uložili smo mnogo posla u ispunjavanje tehničkih izazova, ali sada imamo učinkovito rješenje koje koristi žive alge kao ‘pametni materijal’ za isporuku energije iz obnovljivih izvora. Ne možete dobiti zelenije od toga.” – Simon O’Hea, direktor Colt International

Nakon završetka radova, stručni tim naučnika i inžinjera će pomno pratiti funkcionalnost zgrade kako bi što bolje istražili mogućnosti ovakvog izvora energije za buduće građevinske projekte.

Preporučujemo: Zanimljivi koncepti alternativne bioenergije koja se dobija iz algi

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...