Reykjadalur: Zadimljena dolina kroz koju teče vruća rijeka, Island

Smještena 45 kilometara od glavnog grada Reykjavika, ova skrivena dolina je dio jednog od najvećih geotermalnih područja na Islandu. Poznato kao “Zadimljena dolina”, ovo je popularno turističko (i lokalno) odredište konstantno omotano oblacima pare.

Planinarska staza koja vodi u dolinu završava sa pogledom na prekrasnu rijeku u kojoj se miješaju ledena i kipuća voda iz mnogobrojnih geotermalnih izvora koje je okružuju. Ova mješavina stvara vruće bazene u kojima se posjetitelji mogu opustiti, te koje lokalni stanovnici redovno posjećuju kako bi se u njima okupali.

Reykjadalur-1

Duž staze koja vodi do geotermalne rijeke su postavljeni znakovi znakovi upozorenja: “Hætta!” (što znači “Opasnost!” Na islandskom). Uz makadamsku stazu koja vodi u dolinu ne samo da ćete vidjeti prekrasne slapove, već ćete također naći i vruće, pjenušave (i još uvijek lijepe) blatnjave bazene u kojima temperatura doseže i do 100ºC.

Iz njih se diže para koja miriše na sumpor, a vrelo blato se često izlije na stazu, pa posjetitelji uvijek trebaju biti na oprezu. Znakovi podsjećaju planinare da ostanu na stazi, jer ispod ove doline teče vruća lava i nikada ne znate kada bi vam geotermalni izvor mogao eruptirati u lice.

Reykjadalur-2

Reykjadalur-3

Reykjadalur-4

Reykjadalur-5

Reykjadalur-6

Reykjadalur-7

Reykjadalur-8

Reykjadalur-9

Reykjadalur-10

Reykjadalur-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,