Ra Paulettove špilje: Nevjerovatan poduhvat jednog skulptora

Ra Paulette, američki skulptor nastanjen u Novom Meksiku, je za više od 25 godina mukotrpnog rada stvorio svoj podzemni svijet mašte u preko 14 različitih špilja, koristeći samo svoje ruke i ručni alat. Ponekad je koristio stijene koje su već imale neke pukotine, dok je druge u cjelosti sam rezbario, stvarajući u njima podzemne prostore za koje je tvrdio da mu daju neku vrstu duhovne snage.

Sve njegove špilje su različite, neke imaju vrata ili prozore, dok druge imaju uklesane klupe ili police na kojima se nalaze nizovi svijeća. Svi zidovi su ukrašeni rezbarijama, a njihov dizajn varira od motiva cvijeća, pa sve do apstraktnih geometrijskih oblika.

Ra-Paulette-1

Paulette smatra svoje kreacije hobijem, ondnosno javnom službom, a ne projektom koji donosi novac, i upravo zbog toga špilje napušta po završetku rada i ostavlja ih da budu otkrivene. On se nada da će oni koji dolaze nakon njega moći uživati u njima, te i sami otkriti mir koji je i on doživio rezbareći ih.

Ra Paulette je posljednjih 25 godina radio na ovim kompleksnim projektima potpuno sam, koristeći samo ručne alate kao što su pijuk, lopata i kolica. Njegove nevjerovatne špilje su opisane u Los Angeles Timesu kao sveta mjesta, “utočište za molitvu i meditaciju”, dok ih drugi opisuju kao nevjerovatna umjetnička djela.

Ra-Paulette-2

Ra-Paulette-3

Ra-Paulette-4

Ra-Paulette-5

Ra-Paulette-6

Ra-Paulette-7

Ra-Paulette-8

Ra-Paulette-9

Ra-Paulette-10

Ra-Paulette-11

Ra-Paulette-12

Ra-Paulette-13

Ra-Paulette-14

Ra-Paulette-15

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...