Robotska ruka koju kontroliše ljudski mozak

U Aprilu 2011. godine, paralizirana žena po imenu Cathy Hutchinson po prvi put je nakon 15 godina podigla čašu robotskom rukom koju je u potpunosti kontrolisala svojim mislima.

Cathy je ostala paralizirana nakon moždanog udara, a izgubila je mogućnost govora i kretanja. Za nju, i za hiljade drugih ljudi koji su nesretnim slučajem ostali paralizirani ili izgubili dio tijela, obavljanje najjednostavnijih zadataka može predstavljati veliki problem. Upravo zato je robotska ruka, koja se može kontrolisati samo mozgom, rješenje koje bi im moglo uveliko pomoći u svakodnevnom životu.

Projekt pod nazivom BrainGate2 nas vodi bliže nego ikada danu kada bi protetske ili robotske ruke mogle vratiti ljudima udove natrag.

“Želja broj 1 mnogih pacijenata je dobivanje natrag pokreta ruke”, izjavio je John Donoghue, neuronaučnik na Sveučilištu Brown, vođa projekta.

Iako je već vidljiv pomak na ovom polju koje ruši granice između medicine i tehnologije, BrainGate je otišao čak i korak dalje. Radi tako što je izravno povezan s dijelom mozga koji upravlja motornim sposobnostima. Maleni niz od 96 elektroda je priključen na dio mozga koji kontrolira ruku. Elektrode šalju signale preko kabla na računar. Računar dekodira signal i šalje ga u robotsku ruku.

Sistem još nije praktičan za svakodnevnu upotrebu – kabal je priključen na glavu pacijenta i računar koji obrađuje signale je još uvijek veličine manjeg frižidera. Trenutni cilj je dovoljno smanjiti obradu podataka na računaru da makar bude prenosiv.

Drugi cilj je povezati elektrode bežično i stvoriti izvor energije koji može trajati godinama, sličan onom u pacemaker-u. Na kraju, Donoghue i njegove kolege žele napraviti robotsku ruku koja može biti priključena poput proteze ljudima koji su izgubili udove.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,