Ruševine Palmire, grada koji je nekada bio jedan od najvažnijih središta antičkog svijeta

U oazi u sirijskoj pustinji, sjeveroistočno od Damaska​​, nalaze se monumentalne ruševine velikog grada koji je nekada bio jedan od najvažnijih središta antičkog svijeta: Palmira – grad koji se od 1. do 2. stoljeća nalazio na raskrižju nekoliko civilizacija, te bio centar trgovine, umjetnosti i arhitekture.

Nastanak Palmire je još uvijek pomalo nejasan, ali većina istoričara se slaže da grad datira još iz doba kralja Salomona (spomenut je i u Bibliji). No, ono što je sigurno, zahvaljujući (tada) idealnom geografskom položaju grad je bio jedan od najrazvijenijih trgovačkih centara antičkog svijeta.

Vremenom, grad je postajao sve važniji i važniji jer se nalazio na trgovačkom putu koji je povezivao Perziju, Indiju i Kinu sa moćnim rimskim carstvom.

Palmira-1

Palmira, grad poznat i kao Tadmur, Tadmor, ili Tudmur je doživio svoj vrhunac u vrijeme kada je bio dio velike rimske provincije u Siriji, a kada ga je Rimski car Hadrijan posjetio 129. godine poslije nove ere i proglasio slobodnim gradom, on je nastavio cvjetati i narednih 100 godina. Uprkos velikodušnosti Rima, stanovnici grada se nikada nisu smatrali Rimljanima, pa se zbog toga sredinom trećeg stoljeća kraljica Zenobija usudila usprotstaviti moćnom carstvu.

Zenobija je proglasila potpunu neovisnost Palmire, a ovo carstvo je trajalo tek trinaest godina, sve dok Aurelijan nije odlučio da ga vrati natrag u posjed Rimskog carstva. Pobjeda je bila brza, a Zenobija je zarobljena, okovana u zlatne lance, odvedena u Rim, i kao takva paradirana ulicama. Nakon nekog vremena Zenobija je ponovo stekla svoju slobodu, a uskoro je postala i ugledan član rimskog društva.

Palmira je obnovljena, ali grad nikada nije povratio svoj ​​ugled kao trgovački centar, iako je zadržao neke strateške važnosti. Njegova sudbina je konačno zapečaćena u potresu 1089. godine, kada su mnogi drevni spomenici i građevine srušene.

Palmira-2

Palmira-3

Palmira-4

Palmira-5

Palmira-6

Palmira-7

Palmira-8

Palmira-9

Palmira-10

Palmira-11

Palmira-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...