20 Zanimljivih činjenica #4

1. Podaci pokazuju da se čovjekov prvi pokušaj leta desio 1020. godine, kada je engleski monah po imenu Oliver od Malmesburyja ‘obukao’ krila i pokušao se vinuti u zrak iz Malmesbury opatije. Oliver je pao i slomio obje noge.

2. Antarktik je najhladniji, najsušniji i najvjetrovitiji kontinent, a također ima najvišu prosječnu visinu. Unutrašnjost kontinenta se tehnički smatra najvećom pustinjom na svijetu.

3. U svojoj raspravi “Politika”, Aristotel je naveo je da različite muzičke melodije, načini i ritmovi izazivaju različite reakcije kod slušatelja. On je tvrdio da muzika ima moć formiranja karaktera, te da bi trebala biti važan dio obrazovanja mladih.

4. Na svijetu postoji oko pet nonilliona (5 × 1030) bakterija.

5. Prvih 100 godina od kako se pojavio (u 15. stoljeću), baletom su se bavili isključivo muški dvorjani. U to vrijeme balet se smatrao amaterskom zabavom.

6. Bambus je najbrže rastuća drvenasta biljka na Zemlji. U zavisnosti od lokacije, bambus može narasti i do 100 cm za samo 24 sata.

7. Prema podacima iz 2007, stopa nataliteta u svijetu je: 4,2 porođaja u sekundi.

8. Mladi Louis Braille (koji je izgubio vid u trećoj godini života) očajnički je želio čitati. Imao je samo 12 godina kada je izumio Braillevo pismo.

9. Prema istraživanju provedenom na Harvard Sveučilištu, djeca i tinejdžeri danas konzumiraju 110-165 kalorija više nego što sagore svaki dan. Nakon 10 godina ovakve ‘dijete’, djeca će imati viška 26 kg.

10. U 8. stoljeću prije nove ere, Asirci su zvali kanabis “Qunubu.” Indijanci su ga koristili kao afrodizijak, a kinezi su mislili da paljenje kanabisa može dovesti do besmrtnosti.

Med postoji već 150 miliona godina, a o njemu je pisano i u hijeroglifima. Egipćani su koristili med kao oblik plaćanja, kao što su Azteci koristili kakao.

Med postoji već 150 miliona godina, a o njemu je pisano i u hijeroglifima. Egipćani su koristili med kao oblik plaćanja, kao što su Azteci koristili kakao.

11. Ljudsko žrtvovanje i kanibalizam su se široko prakticirali u Kolumbiji prije osvajanja. U Latinskoj Americi su postojale dvije vrste kanibalizma : exocannibalism, jedenje članova neprijateljske skupine, i endocannibalism, jedenje članova vlastite grupe.

12. Fidel Castro tvrdi da je preživio 634 pokušaja da mu se oduzme život, koje su uglavnom pokušavale obavještajne agencije iz SAD. Navodni atentati su uključivalji i korištenje otrovne pilule, otrovne cigare, wc školjke koja eksplodira, otrovnu pastu za zube, pokvareno ronilačko odijelo, pa čak i prah za otpadanje brade.

13. Mačke mogu napraviti preko 100 vokalnih zvukova, dok psi mogu napraviti 10.

14. Do 2000 godina prije nove ere, sir je postao luksuzni predmet u Egiptu, a recepte su u tajnosti čuvali svećenici. Neki kraljevi su čak i pokopani s freskama koje prikazuju scene proizvodnje sira.

15. 3000 godina koke su uzgajane prvenstveno zbog jaja. Tek kada su Rimljani došli u Veliku Britaniju, zbog nedostatka hrane, počeli su jesti koke.

16. 1938. godine, francuska kuharica Larousse Gastronomique objavila je recept za “kokain puding,” koji se sastojao od tradicionalne jaja-šećer-i-vino mješavine u koju se doda ekstrakt biljke koka. “Ne samo da je vrlo ukusna slastica”, jedan je od komentara u knjizi”, već je također i odličan lijek.”

17. Prehladu mogu uzrokovati više od 200 različitih virusa, a niti jedan od tih virusa ne uzrokuje gripu.

18. Naš cijeli DNK niz će ispuniti 200 New York City telefonskih imenika od 1000 stranica.

19. Na svijetu postoji preko 120.000 vrsta muha.

20. Postoji više od 2.000 različitih vrsta minerala, ali manje od 100 minerala se smatra lijepim ili dovoljno trajnim da se koriste kao drago kamenje. Od tih 100, samo 20 ih se koristi u standardnoj proizvodnji nakita.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,