SafeFlame: Tehnologija koja pretvara vodu u vatru

SafeFlame je naziv istraživačkog projekta koji financira Evropska unija, a koji doslovno pretvara vodu u vatru, to jest, elektrolizom razdvaja vodu na dva elementa – vodik i kisik i zatim koristi električnu energiju kako bi zapalio ove materijale prilikom izlaska iz mlaznica plamenika.

S obzirom da elektrolizom obične vode dobija dva različita zapaljiva elementa, SafeFlame može proizvesti i dva različita plamena – za različite namjene. Osim toga, dužina i toplina plamena se može lako podesiti mijenjanjem količine električne energije koja se dovodi do uređaja.

Trenutna najmjena ove tehnologije usmjerena je na oko 1.000 kompanija u EU sektoru koje koriste tvrdo lemljenje (spajanje metalnih materijala na temperaturi preko 450 ºC.), a koje zapošljavaju oko 125.000 ljudi (ukupni godišnji promet od oko 20 milijardi Eura). S obzirom da SafeFlame pretvara vodu u plamen, budućnost tehnologije za mnogo širu upotrebu izgleda poprilično svijetla.

"Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvijek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. A kad ga isključite na kraju rada, plamenik će ostati hladan, tako da ga možete spustiti gdje god želite." - Rory Olney, savjetnik za varenje

“Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvijek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. A kad ga isključite na kraju rada, plamenik će ostati hladan, tako da ga možete spustiti gdje god želite.” – Rory Olney, savjetnik za varenje

S obzirom da SafeFlame proizvodi vodik i kisik na licu mjesta, njegova upotreba će eliminisati sve opasne spremnike prepune zapaljivih plinova. Ne samo da će smanjiti broj požara i eksplozija, već će u potpunosti eliminisati potrebu da se opasni plinovi uopšte i kupuju, da se na njih plaćaju dodatni porezi, ili da troše veliki novci na sigurnosno skladištenje.

Još jedna ogroma prednost tehnologije je ta da se plamen može podešavati – što znači da korisnici SafeFlame-a mogu lakše i kvalitetnije raditi sa osjetljivim metalima koji imaju nisku tačku taljenja. Pored toga, manje temperature su manje opasne za ljude koji upravljaju uređajima.

Prototipi SafeFlame-a se trenutno testiraju na različitim mjestima u Evropi, a komercijalna upotreba se planira “u bliskoj budućnosti.” Još uijek nema riječi o cijenama, a inžinjeri su navodno pronašli i način da umanje količinu platine potrebne za elektrolizu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,