Tanah Lot: Čuvar otoka Bali, Indonezija

Tanah Lot, jedna od najpoznatijih turističkih znamenitosti Balija, je jedan od sedam hramova koji su stotinama godina imali ulogu da štite obalu i stanovnike ovog indonezijskog otoka od zlih duhova.

Pravo porijeklo Pura Tanah Lot-a (Hram koji se nalazi na Tanah Lot) je izgubljeno već desetljećima, ali prema legendi podigao ga je jedan čovjek u 16. stoljeću koji je i sam predmet brojnih mitova i legendi. Izgrađen je zajedno sa ostalih šest morskih hramova duž obale Balija kako bi se odala počast duhovima poznatim kao Čuvari mora.

Tanah-Lot-1

Morske struje i erozija su stvorili brojne špilje u podnožju ove stijene koje su već odavno naselile morske zmije za koje lokalni stanovnici vjeruju da su čuvari hrama, zajedno sa gigantskom zmijom ‘iz noćnih mora’.

Do Tanah Lota se tokom oseke može pristupiti pješice, ali posjeta hramu je zabranjena svima osim stanovnicima Balija. No, to ne sprječava turiste iz cijelog svijeta da se iz daljnine dive ovom drevnom zaštitniku obale kojeg pored zmija okružuju i brojne legende i mitovi.

Tanah-Lot-2

Tanah-Lot-3

Tanah-Lot-4

Tanah-Lot-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,