Sve što trebate znati o zdravstvenim prednostima češnjaka

Kada govorimo o češnjaku, možemo si postaviti samo jedno pitanje: Želimo li mirisati malo lošije, da bi smo se osjećali malo bolje? Ukoliko je vaš odgovor „ne“, preporučujemo vam da pročitate sve korisne strane češnjaka (bijelog luka) i razmislite ponovo.

Odavno je poznato da je češnjak dobar za zdravlje, ali nikada nije u potpunosti bilo jasno koje su prednosti ove biljke sa izuzetno jakim mirisom. Napokon, naučnici su počeli sa otključavanjem tajni koje u sebi krije češnjak.

 

Djeluje kao anti-infekcijsko sredstvo i jača imunološki sistem

cesnjak

Češnjak posjeduje antivirusna, antibakterijska i anti-gljivična svojstva koja mu omogućuju da se bori protiv gotovo svih infekcija. Problemi na koži koje uzrokuju bakterije, virusi i gljivice mogu se liječiti trljanjem sirovo nasjeckanog češnjaka na zahvaćenim dijelovima kože.

Dalje proučavanje češnjaka je pokazalo da se ne bori ‘samo’ protiv bakterijskih i virusnih infekcija, već i infekcija drugih mikroba, uključujući i crve. Jedna supstanca pronađena u češnjaku, koja se zove ajoene, uspješno spriječava gljivičnu infekciju Candida albicans. Druga istraživanja su pokazala da zgnječeni češnjak može pomoći u prevenciji zaraze bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja se pojavljuje kod bolesnika sa opeklinama.

I naravno, češnjak je odličan za jačanje imunološkog sistema. Sadrži visoku razinu vitamina C i poznat je kao hrana koja se bori protiv raka. Zbog visokog sadržaja kalija, može pomoći u apsorpciji hranjivih tvari, te pomoći da se izbjegnu probavni problemi i umor. Češnjak također može pomoći i kod problema u plućima i grlu.

 

Češnjak se bori protiv raznih upala

cesnjak

Istraživanja pokazuju da protuupalna dejstva češnjaka također mogu imati koristi i za naš lokomotorni i disajni sistem. Dva sumpora koje sadrži češnjak, diallyl sulfide (DAS) i thiacremonone, imaju anti-artritis svojstva. Češnjak je također pokazao da pomaže i kod alergijskih upala disajnih puteva.

Enzimi prisutni u češnjaku pomažu pri regenerisanju anti-upalnih prostaglandina i tromboksana. Alicin, jedan od spojeva koji se nalazi u češnjaku, a koji uzrokuje oštar miris, je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju upala.

 

Češnjak za detoksikaciju

cesnjak

Još jedna od mnogih zdravstvenih prednosti češnjaka: može se koristiti za detoksikaciju. Češnjak sadrži brojne sumporne spojeve za koje se zna da aktiviraju enzime jetre odgovorne za izbacivanje toksina iz tijela. Češnjak u sebi takođe sadrži alicin i selen, dvije važne hranjive tvari koje igraju integralnu ulogu u zaštiti jetre od oštećenja.

Također je važno napomenuti da se vjeruje da su mnogi tumori uzrokovani oštećenim DNK, koji se upravo ošteti okolišnim toksinima. Jedna studija provedena na Fred Hutchinson Cancer Research Center je utvrdila da konzumiranje žličice svježeg češnjaka i pola šoljice luka dnevno može ukloniti toksine u krvnim stanicama.

 

Češnjak i visoki krvni tlak

cesnjak

Australski liječnici su proveli istraživanje na 50 pacijenata kako bi utvrdili da li češnjak zaista pomaže pri smanjenju krvnog tlaka. Pacijenti koji su primali po četiri kapsule ekstrakta iz češnjaka dnevno, imali su niži krvni tlak od onih koji su primali placebo kapsule.

Istraživač Karin Ried je izjavila: „Češnjak je povezan sa snižavanjem krvnog tlaka i ima klinički značajan učinak kod bolesnika sa neliječenom hipertenzijom.“

Stručnjaci opet tvrde da češnjak, kada se koristi u borbi protiv visokog tlaka, treba koristiti samo nakon savjetovanja sa liječnikom, jer može razrijediti krv ili imati interakciju sa nekim lijekovima.

 

Češnjak je snažan borac protiv raka

cesnjak

Naučnici vjeruju da izuzetna svojstva češnjaka u borbi protiv raka mogu imati veze sa načinom na koji češnjak pojačava proizvodnju sumporovodika. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između povećanog unosa češnjaka i smanjenja rizika od nekih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke.

Jedna studija iz Nacionalnog instituta za rak je utvrdila da konzumiranje 10 grama (oko dvije žličice) ili više češnjaka svaki dan mogu značajno smanjiti rizik od raka prostate. No, to nije jedina vrsta raka koju češnjak može spriječiti. Drugo istraživanje provedeno na Case Western Reserve University pokazalo je da češnjak može pomoći pri smanjenu pojave pretumora (polipi) u debelom crijevu.

Dalje, nekoliko drugih populacijskih studija provedenih u Kini su također pokazale da je česta konzumacija češnjaka povezana sa smanjenim rizikom od raka jednjaka i želuca.

 

…i još zdravstvenih prednosti češnjaka

cesnjak

Zubobolja – Alicin, aktivni sastojak u češnjaku vam može pomoći kod zubobolje. Kada prelomite češnjak, alicin se otpusti i počinje djelovato kao antibakterijsko sredstvo. Slijedeći put kada vas zaboli zub, prelomite češnjak i stavite ga na bolni zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo proći i nekoliko sati prije nego bol potpuno nestane.

Bradavice – Svake noći prije spavanja, utrljajte češnjak na bradavicu i previjte je zavojem. Osim toga, premažite bradavicu sa sokom od češnjaka dva puta dnevno. Bradavica će nestati.

Kašalj – Skuhajte češnjak i pijte ga kao čaj – ne samo da ćete lakše disati, već će vam također pomoći i da se riješite svrbeža koji bi kašalj mogao uzrokovati.

Bolovi u uhu – Pomješajte ulje s češnjakom i napravite toplu mješavinu. Koristite je kao kapi za uši. Preporučuje se da vam smjesa bude u uhu 10 minuta ili duže.

 

Nuspojave i mjere opreza

cesnjak

Nuspojave češnjaka uključuju loš dah i miris tijela, žgaravicu, uznemiren želudac i alergijske reakcije. Ove nuspojave su češće vezane za sirov češnjak.

Češnjak može razrijediti krv na način sličan aspirinu. Ovaj učinak može biti problem tokom ili nakon operacije. Koristite češnjak s oprezom ako planirate na operaciju, posjetu zubaru, ili ako imate poremećaj krvarenja. Izbjegnite češnjak u prehrani najmanje sedam dana prije operacije.

Utvrđeno je da češnjak ometa učinkovitost sakvinavira, lijeka koji se koristi za liječenje zaraze HIV-om.

Ako imate želučane ili probavne probleme, konzumirajte češnjak s oprezom.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom kada planirate koristiti alternativnu medicinu, koja uključuje i liječenje češnjakom.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...