Svemirski dragulj koji je pao na Zemlju: Prekrasni Fukang meteorit

Fukang je ime apsolutno prekrasnog meteorita koji je 2000. godine pronađen u planinama blizu istoimenog grada u Kini. Pronašao ga je jedan ljubitelj prirode koji se često zaustavljao pored neobičnog komada stijene kako bi se odmorio i ručao. Konačno, odlučio je da odlomi komad i pošalje ga u SAD na analizu, gdje je i utvrđeno da se radi o meteoritu.

Detaljnim analizama je utvrđeno da je Fukang meteorit star oko 4.5 milijarde godina, iako nije sigurno kada je tačno pao na Zemlju. On je palasit, vrsta meteorita sa zlatnim prozirnim kristalima minerala pod nazivom olivin, koji je okružen komorama od nikla i željeza.

Fukang-meteorit1

Iako još uvijek imamo dosta toga da naučimo o Fukangu, u jednom se uglavnom svi slažu – ovo je najljepši izvanzemaljski komad stijene koji je čovjek ikada vidio. Izvorni meteorit je težio nešto više od 1.000 kilograma, ali pošto su svi željeli komad kolača, podijeljen je na više dijelova i poslan na različite lokacije širom svijeta.

Smatra se da ovakva vrsta čini manje od 1% svih meteorita u Svemiru. Također se vjeruje da dolaze iz dubine netaknutih meteorita nastalih tokom formiranja Sunčevog sistema prije oko 4,5 milijarde godina. Koliko do sada znamo, jako je malo primjeraka koji su preživili pad na Zemlju, zbog čega se prekrasni Fukang meteorit i smatra istinskim svemirskim draguljem.

Fukang-meteorit3

Fukang-meteorit4

Fukang-meteorit5

Fukang-meteorit6

Fukang-meteorit7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,