Tvrđava Gwalior, Indija

Tvrđava Gwalior je jedna od najvećih i najljepših drevnih utvrda koje se mogu pronaći u saveznoj državi Madhya Pradesh, u centralnoj Indiji.

Izgradnja ove veličanstvene utvrde je započela još davne 525. godine prije nove ere, a od tada, ona je preživjela brojne napade, osvajače i različite vladare.  Tek kada ju je osvojila dinastija Tomar (1398), tvrđava je dodatno izgrađena te dosegla raskoš koji vidimo i danas. Tokom tog vremena, vladar Man Singh je sagradio jedan od najpoznatijih dijelova tvrđave – Man Mandir Palaču, karakterističnu po svojim vanjskim zidovima koji su ukrašeni mozaikom od plavih pločica i redovima žutih patkica.

Tvrdjava-Gwalior-1

Tvrđava Gwalior zauzima ukupnu površinu od 3 kvadratna kilometra, a najviša tačka doseže visinu od 11 metara.  Glavnom ulazu, Hathi Pul, se može prići tek nakon što ste prošli 6 drugih kapija, a pored tog ulaza tu je i sporedni, Badalgarh Gate, do kojeg se može stići samo pješice, penjanjem na strme padine na kojima je tvrđava izgrađena.

Unutar same tvrđave se ima toliko stvari za vidjeti da lokalne vlasti preporučuju da je obilazite automobilom (ili nekim drugim prevozom). Tu je niz istorijskih spomenika, hramova i palača od kojih su neki, poput Gujari Mahal, pretvoreni u arheološke muzeje.

Tvrdjava-Gwalior-2

Tvrdjava-Gwalior-3

Tvrdjava-Gwalior-4

Tvrdjava-Gwalior-5

Tvrdjava-Gwalior-6

Tvrdjava-Gwalior-7

Tvrdjava-Gwalior-8

Tvrdjava-Gwalior-9

Tvrdjava-Gwalior-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...