Umjetničke fotografije Amre Topić

Ako ćemo se složiti da ispunjen i sretan život dolazi samo onima koji se trude da sopstvenim zalaganjem i radom imaju nešto, onda se moramo složiti i da upravo takav život ima Amra Topić. Amra trenutno živi i radi u Zagrebu. Piše magistarski rad na temu „Vanjski dug BiH“. A kad se odmakne od svijeta računa, kamate i ekonomskih analiza onda svojim kreativnim umom doprinosi razvoju kulture, stvarajući neodoljive fotografske bajke. Četiri godine je stvaralac umjetničke fotografije. Svojim fotografijama ispričala je stotine priča i izazvala bujice emocija, izlagala je svoje fotografije u BiH ali i šire, osvajala nagrade. Za sebe kaže da je jednostavna. Amra je jako pozitivna, voli da čita, putuje i veliki je gurman. U nastavku pročitajte intervju koji smo uradili s Amrom i koji vam prenosimo:

Amra, jedna si od rijetkih žena koja je i poslovna žena i umjetnica u isti čas, i znamo da fotografija i ekonomija nemaju ništa zajedničkog, koliko trpi jedna oblast u odnosu na drugu?

Kad radite ono što volite i kad uživate u svom poslu onda ništa nije teško. Istina je da uvijek nešto trpi i da nemam dovoljno vremena da se i ekonomiji i fotografiji posvetim onoliko koliko želim ali uvijek nekako stignem odraditi sve što zamislim i sve stvari držim pod kontrolom. Ogranizacija je ključ uspjeha i mislim da je dovoljno samo jasno znati šta želiš. Oba životna poziva su bili lično moji izbori i svaki dan sam sve sigurnija da sam izabrala najbolje što sam mogla.

Amra-Topic-1

Rekla si da je fotografija bila najbolji poziv u tvom životu. Da li misliš da bi tvoj život bio drugačiji da nisi to što jesi?

Posao je jedan od najvažniji faktora koji nas definiše. I samim tim, sigurna sam da moj život ne bi bio isti kao do sad da sam odlučila baviti se bilo čim drugim, jer kroz životna iskustva i aktivnosti kojima se bavimo mi gradimo sebe i svoje samopouzdanje dižemo na veći nivo a na taj način i klešemo svoj karakter i stvaramo sliku o sebi. Ali mislim da suština mene kao osobe bi ostala ista jer je jedino ispravno truditi se i raditi najbolje što znate to što radite, bili vi čistači ulice, doktori, fotografi ili bilo šta drugo. Ne volim polovične i prosječne stvari i sve što radim, trudim se da uradim najbolje što mogu.

Amra-Topic-2

Šta ti je najveća motivacija da radiš i stvaraš na kulturnoj sceni kao umjetnica?

Novac definitivno ne, jer svi znamo da se najmanje financijske podrške daje upravo na kulturu, mislim na BiH i na kulturnu scenu u BiH. Ali ima nešto jače i ljepše od novca, a upravo to „nešto“ je najveća motivacija. Meni fotografija daje puno elana i energije za sve druge stvari u životu. Kroz fotografiju sam spoznala i naučila dosta stvari o sebi, o ljudima općenito. Jednostavno, ljubav koju dobivam kroz fotografiju je motivacija koja živi.

Amra-Topic-3

Svaka tvoja serija fotografija ima priču za sebe, da li je neka serija ostavila pečat na tvoj rad i koja od serija ti je bila najdraža?

Svaka serija odnosno projekt mi je veoma bitan i svakom pristupim sa ogromnom količinom ljubavlju i truda. Ne mogu izdvajati ali mogu reći da svaki projekt ima svoju težinu i prenosi određenu poruku. Radila sam podvodne fotografije sa predivnim modelima i lepršavim haljinama na temu „Plava Laguna“ i „Sea Fairy“ te fotografije koje prenose priče iz bajki- Mali Princ, Misteriozna šuma, Crni blizanci, Sa o Roma, Dunja i mnogi drugi. Također, radila sam projekte koji govore o ženi kao najljepšem biću na zemlji. Htjela sam kroz određene fotografije dokazati da je svaka žena lijepa i jedinstvena na svoj način. Određeni projekti su rađeni kao promocija rijeke Une itd.

Amra-Topic-4

Postoji li određeno mjesto gdje nisi a voljela bi fotografisati, i ako da, zašto?

Naravno da postoje. Nadam se da ću jednog dana ići na put oko svijeta i posjetiti određena mjesta koja me fasciniraju. Recimo, zemlje daleke Afrike su mi veoma privlačne i sanjam da ću jednom imati izložbu sa fotografijama i pričama koje sam tamo zabilježila. Volim putovati.

Možeš li nam ukratko opisati sve što stoji iza finalne fotografije koju mi posmatrači imamo priliku vidjeti na internetu ili negdje na zidu?

Mogu reći samo da je to čitav proces stvaranja u kojem učestuje niz ljudi. Od vizažista do frizera, asistenata itd. Svaki ozbiljan projekt zahtjeva i ozbiljne ljude, prema tome od samog biranja lokacije, do spremanja modela i na kraju do izabira i retuširanja fotografija stoji mnogo, mnogo rada. Čar stvaranja fotografije krije se u svim tim stvarima koje se nalaze iza objektiva.

Amra-Topic-5

Poruka za kraj?!

Lako je biti dobar u moru osrednjih, budite izvanredni među najboljima, bavili se fotografijom ili nečim sasvim desetim. Budite najbolji što možete.

Zahvaljujemo se Amri što je sa nama podijelila svoje prekrasne fotografije, a mnogo više možete pogledati na njezinoj Facebook grupi, kao i na 500px profilu.

Amra-Topic-6

Amra-Topic-7

Amra-Topic-8

Amra-Topic-9

Amra-Topic-10

Amra-Topic-11

Amra Topić (autoportret)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,