Yareta: Biljka koja može biti stara i više od 3.000 godina

Na prvi pogled, ove stijene na visoravnima Anda izgledaju kao da su pokrivene običnom mahovinom, no ako se malo bolje približite, na stijenama možete vidjeti jedan od najdugovječnijih organizama na svijetu, biljku koja obično živi više od 3.000 godina.

Yareta (Azorella Compacta), također poznat kao “Llareta” na španjolskom, je cvjetnica koja pripada porodici Apiaceae. Ona raste u hladnim travnjacima Anda u Peruu, Boliviji, Čileu, te u sjevernoj i zapadnoj Argentini, i to na visinama između 3.200 i 4.500 metara, gdje vjetar puše bez prestanka i gdje od silne hladnoće puca čak i granit. Kako bi preživjela ove ekstremne uslove, Yareta raste tako gusto da stabljika ove biljke može podnijeti težinu čovjeka. Raste blizu tla, kako bi zadržala što više toplote, te kako bi pružila što bolji otpor vjetru.

Preporučujemo: Sokotra – arhipelag na kojem rastu neobične biljke

Yareta-1

Još jedan trik koji je Yareta naučila – i koji je izdvaja od većine drugih organizama na svijetu, jeste da raste vrlo sporo – tempom od 15 mm godišnje. Stručnjaci procjenjuju da su mnoge Yarete koje rastu u divljini danas stare i više od 3.000 godina.

Zbog suhoće i gustoće, ova biljka služi kao odlično gorivo, ali nažalost, zbog tih karakteristika privukla je pozornost ljudi koji su je toliko eksploatisali da se sada nalazi na listi ugroženih vrsta.

Yareta-2

Yareta-3

Yareta-4

Yareta-5

Yareta-6

Yareta-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,