Vardzia – Pećinski grad u Gruziji

Iako je širom svijeta poznat kao Pećinski grad, Vardzia u Gruziji je zapravo ogromni manastir isklesan u stijeni još davne 1185. godine. Svrha manastira je bila da pruži zaštitu građanima od invazije Mongola, a nije ni čudo da ga mnogi nazivaju gradom, jer je ovdje u stijeni uklesano gotovo 6.000 stanova!

Izgradnju je naredila Kraljica Tamara, koja je u to vrijeme vladala Gruzijom. Iako su mnogi pokušavali da je smaknu sa prijestolja, samo zato što je (mlada) žena, Kraljica Tamara je ipak uspješno vladala regijom cijelih 29 godina.

Grad-u-stijeni1

Mongoli nisu uništili Vardziu, ali umjesto njih – to je učinio veliki potres 1283. godine, manje od stotinu godina od kako je manastir izgrađen. Potres je bio toliko snažan da je urušio većinu tunela, a na nekim mjestima izazvao i potpuni kolaps. Zapravo, dvije trećine manastira je potpuno devastirana.

Iako je bio gotovo uništen, od manastira se nije odustalo tako lako. U njemu je nastavljen život sve do 1551. godine, kada su ga napali i opljačkali perzijanci. Manastir još uvijek nije potpuno napušten – jedna skupina redovnika još uvijek ovdje živi kako bi zaštitili i očuvali istoriju ovog nevjerovatnog mjesta.

Grad-u-stijeni2

Grad-u-stijeni3

Grad-u-stijeni4

Grad-u-stijeni5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,