Veličanstvena Portugalska kraljevska čitaonica, Brazil

Izrađena od 1880. do 1887. godine u Rio de Janeiru, ova veličanstvena biblioteka / knjižnica sadrži najveću kolekciju portugalskih djela izvan Portugala, s više od 350.000 knjiga, uključujući i rijetke izvorne i jednistvene rukopise, kao i velika portugalska književna djela.

Vrata ove masivne biblioteke su otvorena 1887. godine, a projekt je imao za cilj da omogući portugalskim doseljenicima da održe tradiciju svoje zemlje, iako je Brazil već stekao neovisnost (prethodno je bio portugalska kolonija). Izgrađena je u gotičko-renesansnom stilu koji je u to vrijeme bio jako popularan.

Preporučujemo: Očaravajući interijer Klementinum biblioteke u Pragu

Kraljevska-citaonica-1

Danas se u kolekciju biblioteke svake godine doda oko 6.000 novih naslova godišnje, a zbirka raste prema cifri od 400.000 knjiga. Pored knjiga i rukopisa u biblioteci se mogu pronaći i slike, kao i druge umjetnine koje pričaju priču o istoriji Portugala.

Od brojnih polica ispunjenih knjigama i predivno ukrašenih vrata, pa sve do spiralnih stubova i ukrasnih lukova, svaki pedalj ove biblioteke predstavlja jedinstveni vizualni užitak. Gabinete Português de Leitura (Portugalska kraljevska čitaonica) je idealna za sve one koji žele naći mirno mjesto za učenje, za one koji žele proširiti svoje znanje ili se kroz spektakularnu arhitekturu žele vratiti natrag u 19. stoljeće.

Kraljevska-citaonica-2

Kraljevska-citaonica-2a

Kraljevska-citaonica-3

Kraljevska-citaonica-4

Kraljevska-citaonica-5

Kraljevska-citaonica-6

Kraljevska-citaonica-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...