5 Zanimljivih činjenica (koje možda niste znali) o vašim očima

Sva naša osjetila su izuzetno važna, a većina ljudi uvijek stavlja vid na prvo mjesto. Kao i većinu naših nevjerovatnih sposobnosti, vid često uzimamo zdravo za gotovo. Ali ako razmislimo o tome na trenutak, možemo se samo čuditi nevjerovatnom procesu koji se dešava da bi mi dobili konačnu sliku. Naše oči su zaista čudesan organ, a ovo su neke činjenice (koje možda niste znali) o njima.

 

5. Oči vam ‘suze’ jer su suhe

suzne-oci

Suze igraju ključnu ulogu u ‘redovnom održavanju očiju’. Suze su sastavljene od tri različite komponente, a one su voda, sluz i mast. Ako ove 3 komponente nisu u pravom količinama, vaše oči mogu postati suhe.

Mozak odmah reaguje na ovu promjenu te stvara višak tekućine, a kao rezultat, vaše oči počinju ‘suziti’

 

4. Kada ostarite, trebat će vam naočale za čitanje

naocale

Ovo se dešava kod gotovo 99% ljudi! U dobi između 43. i 50. godine, leće  u našim očima jednostavno ostare i izgube moć fokusiranja. Čak i ako sada imate savršen vid, ogromna je šansa da on neće potrajati kada pređete pedesetu.

Kako bi se fokusirali na stvari koje su blizu, leće moraju promijeniti oblik – iz ravnijeg u sferični, a sa godinama ta se sposobnost polako počinje gubiti. Vjerovatno ćete oko 45. godine početi udaljavati knjigu od očiju kako bi bolje fokusirali sitna slova.

 

3. Konačnu sliku ne vidite očima, već mozgom

oci-mozak

Funkcija vaših očiju je da prikupi sve potrebne informacije o objektu koji gledate. Ove informacije se zatim šalju do mozga, preko optičkog (vidnog) živca. Svaki optički živac u ljudskom oku sadrži između 770.000 i 1,7 miliona živčanih vlakana!

Tek kada informacije stignu do mozga (vizualni korteks), one se analiziraju, a vi objekat konačno možete i da  ‘vidite’. Naravno, ovo ne znači da oči ne igraju ključnu ulogu u ‘gledanju objekata’.

 

2. Svaki dan trepnete oko 15.000 puta

treptanje

Treptanje je polu-prisilna funkcija, što znači da možemo sami odlučiti kada da trepnemo, ali također, treptanje se dešava i kada ne razmišljamo o tome.

Treptanje je iznimno važna funkcija očima, jer pomaže u uklanjanju bilo kakvih ostataka na površini oka, čisteći ih svježim suzama. Te suze pomažu da se oko nahrani kisikom, a također imaju i značajna anti-bakterijska svojstva. Poput brisača na automobilu, treptanje uklanja sve nečistoće i omogućava nam da vidimo jasno.

 

1. Vaše oči su se potpuno razvile do sedme godine

oci-bebe

Novorođenčad imaju periferni vid (sposobnost da vide sa strane), te u prvim sedmicama života postupno razvijaju sposobnost da se fokusiraju na objekt ili tačku ispred njih. Kada napuni jedan mjesec, beba se može usredotočiti na objekate do tri metara udaljenosti. Kako starimo, naše oči se počinju usavršavati i navikavati na svijet oko njih.

Do sedme godine, naše oči se fiziološki potpuno razviju, i jednako su učinkovite kao i oči odraslih. Da se ovo ne desi, vi bi ste razvili slabovidnost (ambliopija, ljeno oko). Ako se ljeno oko uoči u ranijoj fazi djetinjstva, moguće ga je liječiti. Ali nakon sedme godine, liječenje ambliopije se smatra gotovo nemogućim. Nije rijedak slučaj da oči promjene boju u kasnijim godinama, ali to ne utiče na kvalitetu vida.

Preporučujemo i Zbog čega vam titra oko, kao i fotografije ljudskog oka iz blizine.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,