Zlatno More, nepregledna polja uljane repice, Kina

Svake godine u rano proljeće u Luopingu, Kina, možete svjedočiti nevjerovatno prelijepom prizoru u kojem se ogromne farme pretvaraju u nepregledna polja cvijeća uljane repice, prizoru koji se često naziva “Zlatno More”.

Luoping je poznat po uzgoju uljane repice (Brassica campestris L) koja se koristi za proizvodnju Kanola ulja, jednog od najzdravijih vrsta ulja koja služe za prehranu ljudi, stoke, kao i za proizvodnju biogoriva.  U proljeće uljana repica dobije svoje zlatno-žute cvjetove koji oboje ogromne farme u regiji, činći ih jednostavno neodoljivom lokacijom za turiste i fotografe iz cijelog svijeta.

Zlatno-More1

Riječ kanola (canola) izvedena je od riječi Canadian low acid oil. Ovo ulje se se proizvodi od sjemenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L (koje se ovdje i uzgajaju). Prema nekim istraživanjima, kanola ulje bi moglo biti i najzdravije ulje za kuhanje na svijetu jer ima jako niske razine nezasićenih masnih kiselina, a i prepuno je omega-3 – zdravih masnih kiselina.

Najbolje vrijeme za posjetu Luopingu je u periodu od februara pa do maja, jer već u junu ovaj spektakularni prizor potpuno nestaje.

Zlatno-More2

Zlatno-More3

Zlatno-More4

Zlatno-More5

Zlatno-More6

Zlatno-More7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,