Značenje boja

Boje su oduvijek služile za predstavljanje tradicionalne, kulturne, vjerske ili osjećaje fizičke i psihičke simbolike. Ponekad, bez i jedne jedine riječi, uz samo jednu boju, možete opisati neki događaj, emociju ili raspoloženje.

Određene boje mogu značiti veoma različite stvari – boje same po sebi ne znače ništa, već smo im kulturološki dodijelili značenja. Na primjer, crvena znači toplinu zbog boje vatre. Isto tako, znači bijes zbog povećanog crvenila u licu. Ljubičasta simbolizira plemstvo samo zato što je ljubičasta boja u istoriji bila skupa i mogli su je priuštiti samo bogati.

Ne zaboravite da značenje boja može biti kulturološki različito – na primjer, iako je crna boja smrti u mnogim zemljama, u Kini je bijela boja povezana sa smrću.

 

Značenje crvene boje

Crvena je boja vatre i krvi, povezana je sa energijom, ratom, opasnosću, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strasti, željom i ljubavi.

Crvena je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni tlak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti, i upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svjetla na semaforu, i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. U heraldici, crvena se koristila za označavanje hrabrosti. Ova boja se takđe može pronaći na mnogim nacionalnim zastavama.

Crvena se često koristi kao boja koja stimulira ljude da donesu brze odluke. U oglašavanju, crvena se često koristi kako bi izazvala erotske osjećaje (crvene usne, crveni nokti, red-light districts, ‘Lady in Red’, itd.).

Crvena boja privlači pozornost i upotreba crvene može instantno usmjeriti pažnju na određeni element.

Varijacije crvene boje:

Svjetlo crvena predstavlja radost, seksualnost, strast, osjećajnost i ljubav.
Roza označava romantiku, ljubav i prijateljstvo. Naglašava ženstvenost.
Tamno crvena je povezana sa snagom, voljom, bijesom, ljutnjom, vodstvom, hrabrosti, čežnjom, zlobom, i gnjevom.
Smeđa se veže za stabilnost i označava muške osobine.
Crvenkastosmeđa je povezana sa žetvom i jeseni.

 

Značenje narančaste boje

narančasta

Narančasta boja kombinuje energiju crvene i sreću žute. Ona je povezana s radošću i suncem. Narančasta predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj.

Ljudskom oku, narančasta je jako vruća boja, tako da daje osjećaj topline. Ipak, narančasta nije toliko agresivna kao crvena. Povećava opskrbu kisikom do mozga, stvara osjećaj živosti, i potiče mentalnu aktivnost. Povezana sa zdravom hranom i stimuliše apetit. Narančasta je boja jeseni i žetve. U heraldici, narančasta je simbol snage i izdržljivosti.

Varijacije narančaste boje:

Tamno narančasta može predstavljati prevaru i nepovjerenje.
Crvenonarančasta: želje, seksualna strast, zadovoljstvo, dominacija, agresija i žeđ za akcijom.
Zlatna budi osjećaj prestiža. Značenje zlatne je osvjetljenje, mudrost i bogatstvo. Zlato često simbolizira visoku kvalitetu.

 

Značenje žute boje

žuta

Žuta je boja sunca. Povezana je s radošću, srećom, intelektom i energijom.

Žuta ima topal učinak, budi vedrinu, potiče mentalnu aktivnost, i stvara mišićnu energiju. Često je povezana sa hranom. Kada se prekomjerno koristi, žuta može imati uznemirujući učinak, a poznato je da djeca više plaču u žutim sobama.

Žuta se posebno ističe kada se nalazi na crnoj pozadini; ova kombinacija se često koristi za opomenu. U heraldici, žuta ukazuje na čast i lojalnost. Kasnije je značenje žute povezano s kukavičlukom.

Žuta boja sja optimizmom, prosvjetljenjem i srećom. Nijanse zlatnožute nose obećanje pozitivne budućnosti. Žuta se ističe od okolnih boja i uljeva optimizam i energiju, kao i iskru kreativnih misli.

Varijacije žute boje:

Ugašena (tamna) žuta predstavlja oprez, raspadanje, mučninu i ljubomoru.
Svjetlo žuta je povezana sa intelektom, svježinom i radošću.

 

Značenje zelene boje

zelena

Zelena je boja prirode. Ona simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Tamno zelena je obično povezana sa novcem.

Zelena ima ljekovitu moć. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku, i čak može poboljšati vid, a takođe djeluje smirujuće na ljude. Zelena sugeriše stabilnost i izdržljivost. Ponekad zelena označava nedostatak iskustva, na primjer, “zelen” se kaže za početnika. U heraldici, zelena ukazuje na rast i nadu. Zelena, je suprotnost crvene, znači sigurnost, i koristi se kao boja slobodnog prolaska u prometu.

Zelena je izravno povezan sa prirodom, i uglavnom se koristiti za označavanje ‘zelenih’ (eko) proizvoda. Tamnija nijansa je obično povezana s novcem, financijskim svijetom i bankarstvom.

Varijacije zelene boje:

Tamno zelena je povezana sa ambicijom, pohlepom i ljubomorom.
Žuto-zelena može značiti bolest, kukavičluk, nesklad i ljubomoru.
Maslinasto zelena je tradicionalna boja mira.

 

Značenje plave boje

plava

Plava je boja neba i mora. Često je povezana sa dubinom i stabilnosti. Ona simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj.

Plava se smatra korisnom za um i tijelo. Usporava ljudski metabolizam i stvara smirujući učinak. Plava je snažno povezana s mirom i smirenosti. U heraldici, plava se koristi kao simbol pobožnosti i iskrenosti.

Plava je muška boja, prema istraživanjima, vrlo je prihvaćena među muškarcima. Tamno plava je povezana sa dubinom, stručnosti i stabilnosti, zbog čega se često koristi kao korporativna boja.

Varijacije plave boje:

Svjetlo plava je povezana sa zdravljem, ozdravljenjem, mirom, razumijevanjem, i mekoćom.
Tamno plava predstavlja znanje, moć, integritet i ozbiljnost.

 

Značenje ljubičaste boje

ljubičasta

Ljubičasta kombinuje stabilnost plave i energiju crvene. Ona simbolizira moć, plemstvo, luksuz, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta je takođe povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom.

Prema anketama, gotovo 75 posto djece radije bira ljubičastu nego bilo koju drugu boju. Vrlo je rijetka boja u prirodi.

Varijacije ljubičaste boje:

Svjetlo ljubičasta budi romantične i nostalgične osjećaje.
Tamno ljubičasta budi tame i tužne osjećaje. Može izazvati i frustracije.

 

Značenje bijele boje

bijela

Bijela je povezana sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i djevičanstvom. Smatra se kao boja savršenstva.

Bijela znači sigurnost i čistoću. Za razliku od crne, bijela obično ima pozitivnu konotaciju. Bijela može predstavljati uspješan početak. U heraldici, bijela predstavlja vjeru i čistoću.

 

Značenje crne boje

crna

Crna se veže za moć, eleganciju, formalnost, smrt, zlo i misteriju.

Crna je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatiog. Obično ima negativnu konotaciju (crni humor, ‘crna smrt “). Crna takođe označava snagu i autoritet, te se smatra vrlo formalnom, elegantnom, i bojom prestiža (crna kravata, crni Mercedes). U heraldici, crna je simbol tuge.

Crno odijelo ili haljina mogu učiniti da izgledate mršavije. Crna stvara savršenu suprotnost svijetlim bojama. U kombinaciji sa crvenom ili narančastom – crna daje vrlo agresivnu šemu boja.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...