5 Bizarnih savjeta za ljepotu iz 19. stoljeća

Kada je Barkham Burroughs 1889. godine napisao enciklopediju zapanjujućih činjenica i korisnih informacija, posvetio je cijelo poglavlje “tajnama ljepote za dame”.

Izdvajamo top 5 bizarnih savjeta za ljepotu iz devetnaestog stoljeća.

 

5. Redovno perite oči!

dama

Ništa nije atraktivnije od blistavih očiju. Najbolji način da to postignete jest “da ih operete sapunicom.” Ako vam pak smeta sapunica, parfemisnje očiju je razumna alternativa.

Ako vam prva dva načina nisu pomogla, u 19. stoljeću bi vas takođe savjetovali da uzmete “pola tuceta kapi viskija i istu količinu kolonske vode, koji će vam učiniti oči blistavim.”

 

4. Nikada ne perite lice!

dama

Ok. Oprali ste oči, ali šta je sa licem? Prema savjetima iz 19. stoljeća, ne perite ga!

Jednostavno trljajte kožu sa “masću od glicerina” i “posušite kožom od divokoze ili pamukom.” Jedna “lijepa dama” je cijenjena, iako “nije oprala lice tri godine, a još uvijek je čista, ružičasta i slatka.”

 

3. Potrudite se da ne perete ni ruke!

dama

U 19. stoljeću, dobro čuvane ruke su mekane, blijede, i jako, jako prljave. Crvene ruke možete izlječiti “namakanjem stopala u vruću vodu, što je češće moguće”, ali nipošto ne dodirujte vodu rukama.

Kao i kod lica, koristite mast od glicerina, a kada se kupate, obavezno nosite rukavice! (Burroughs napominje da žene s raskošnim rukama “peru ruke jednom mjesečno.”)

 

2. Svaki dan provedite neko vrijeme goli pored prozora

dama

Ovo se također naziva kupanje parom, a pored samog ‘kupanja’, vjerojatno će izmamiti pozornost mnogih prosaca.

Da bi se pravilno ‘okupala parom’, “dama se skine gola, sjedne u blizini prozora, i kupa se u toplim zrakama sunca.” Ako ste dama koja ne može dugo sjediti, savjetuje se da plešete. Kvalitetno kupanje parom traje najmanje sat vremena.

 

1. Sukcija

Lijepe usne su neophodne za ljepotu jedne dame. Djevojka treba početi razmišljati o obliku usana što je ranije moguće.

Tanke usne se “lako mijenju sukcijom”, koja “povlači krv na površinu”, a tokom vremena daje “stalnu inflaciju.” Debele usne se “mogu smanjiti kompresijom.” Za ove postupke ne postoje detaljna uputstva.

 

Bonus savjet: Kupajte se često i ne perite kosu!

dama

Barem jednom sedmično, ali ako je moguće, dama treba da “se okupa ili očisti spužvom tri puta sedmično.”

Voda je “štetna” za kosu. Umjesto pranja, “obrišite ručnikom prašinu od prethodnog dana”.

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,