Njima odgovara globalno zatopljenje

Naravno, globalno zatopljenje sa sobom nosi katastrofalne posljedice za gotovo sva živa bića na planeti. Ali u zavisnosti iz koje perspektive gledate, ova katastrofa bi mogla biti upravo ono što ste čekali čitav život. Ako ste planina, ili meduza, vaša budućnost izgleda poprilično svijetlo.

A zamislite samo sreću Greenlanda. Ako nastavimo uništavati planetu ovom brzinom, na Greenlandu će nestati snijega, a on će napokon i postati „Zelena Zemlja“.

 

Meduze su se već prilagodile: plan je svjetska dominacija

meduze

Iako većina podvodnog života nestaje, meduza je sve više i više. Naučnici još uvijek nemaju konkretno objašnjenje za ovu pojavu, ali jedno je sigurno – toplija voda i veći nivo mora odgovaraju ovim bićima.

Osim toga, pretjeran ribolov njihovih predatora, kao i riba koje dijele hranu s njima, je ostavio ove beskičmenjake same sa obiljem planktona. Svi ovi faktori su doveli do velikog porasta broja meduza širom svijeta. U nekim dijelovima Crnog mora, na samo jednom kubičnom metru se može pronaći i do 1000 malenih meduza.

Jedna vrsta meduza je besmrtna. Druge mogu težiti do 200 kg, sa krakovima dugačkim i po 30 metara. A nema potrebe da vas napominjemo kako bolne i pasne mogu biti. Meduze su već odgovorne za potpuno uništenje nekoliko ribarskih sela u Japanu, potrgale su sve ribarske mreže, i pojele sva riblja jaja. Na Havajima i obalama Japana, meduze već uništavaju turizam, jedan od glavnih izvora prihoda u regijama.

Čini se da meduze imaju u planu da zavladaju svijetom, a mi im u tome samo pomažemo.

 

Dok glečeri nestaju, planine rastu

alpe

Iako zbog klimatskih promjena ledenjaci nestaju, to ne sprječava planine da postanu jače i više. Dok voda pohranjena u ledenjacima nestaje, planine ispod njih imaju mnogo manje od opterećenja na sebi. Bez ogromne dodatne težine, planine će se vinuti na sasvim nove visine.

Ovo se već događa na Alpima. Kako se ledenjaci tope, planine rastu. Naučnici pomno prate dešavanja, a porast planina je već zabilježen i u Sjevernoj Americi.

Neki naučnici procjenjuju da ako ljetne temperature zraka porastu za 3 stepena Celzija do kraja ovog stoljeća, 80 posto ‘ledenog krova’ na Alpima će nestati, a ako temperatura poraste za 5 stepeni Celzija, Alpe će biti gotovo potpuno bez leda do 2100. godine.

U zapadnom dijelu Alpa, planine već rastu po stopi od oko jedan milimetar godišnje. Ako ništa, ovo je dobra vijest za skijaše i planinare (koji prežive najezdu meduza).

 

Boginje bi se mogle vratiti (da nas dokrajče)

boginje

Nakon nekoliko desetljeća duge kampanje vakcinacije protiv boginja (kozica), Svjetska zdravstvena organizacija ih je proglasila iskorijenjenim u Decembru 1979. godine. No, zahvaljujući topljenju ledenjaka, ovaj mali virus, koji je ubio pola milijarde ljudi samo u 20. stoljeću, bi se mogao vratiti (vjerovatno da dovrši ono što je počeo).

Naučnici vjeruju da ovaj virus može živjeti desetljećima, ili čak i stoljećima, sve dok je zamrznut u području Arktičke tundre. Dok temperature i dalje rastu, neki stručnjaci vjeruju da postoji daleka mogućnost da se boginje koje su zarobljne u ledu oslobode, što bi dovelo do globalne epidemije.

Kada je 1980. godine otkrivena masovna grobnica u Sibiru, ispitivanje je pokazalo da je ovaj virus još uvijek bio aktivan – u mrtvim tijelima. To je zastrašujuća pomisao, ali ipak nije neki razlog za brigu, jer djelotvorno cjepivo već postoji.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...