Sótano de las Golondrinas – Pećina Lastavica, Meksiko

Sótano de las Golondrinas (Pećina Lastavica) je otvorena jama u Aquismónu, Meksiko. Pod pećine je dubok 333 metra od najniže strane otvora, odnosno 370 od najviše, što je i najveće poznato špiljsko okno na svijetu. Pećina Lastavica je druga najdublja jama u Meksiku, a vjeruje se i 11. najdublja na svijetu.

Poznata kao Podrum lastavica na španjolskom, u njoj živi na hiljade ptica, od kojih su najbrojnije zelene papige i čiope s bijelim ovratnikom koje su veoma slične lastavicama (iako s njima nisu u rodu) i po kojima je pećina vjerovatno i dobila ime.

Pecina-Lastavica-1

Pećina Lastavica svaki dan pruža spektakularni show kada brojne ptice počnu letjeti u koncentričnim krugovima do špiljskog otvora, sve dok jato ne izađe iz jame i raspe se po cijeloj džungli.

Pećina je nedavno postala i drugi dom za brojne vertikalne speleologe, kao i ljubitelje ekstremnih sportova, odnosno BASE skakače (BASE je engleska kratica za Building (zgrada), Antenna (antena – stup), Span (most, luk, kupola), i Earth (stijena ili neka druga prirodna formacija)) koji skaču sa ruba otvora u jamu, slobodno padaju nekoliko sekundi a zatim otvaraju svoje padobrane. Dok njihov put do dna traje nekih desetak sekundi, put nazad traje između 40 minuta i dva sata.

Pecina-Lastavica-2

Pecina-Lastavica-3

Pecina-Lastavica-4

Pecina-Lastavica-5

Pecina-Lastavica-6

Pecina-Lastavica-7

Pecina-Lastavica-8

Pecina-Lastavica-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...