5 Halucinogenih biljaka koje možete legalno uzgajati (ali ne i konzumirati)

Dok je legalizacija canabisa sve aktuelnija tema, mnogi zaboravljaju da ovo nije jedina biljka sa halucinogenim svojstvima. Priproda ih je prepuna, a mnoge od njih se mogu sasvim legalno uzgajati – iako je ekstraktovanje hemikalija koje se u njima nalaze, te konzumiranje istih, u većini slučajeva i država strogo kršenje zakona.

Napomena: iako su legalne, ne preporučujemo konzumiranje isih

 

5. Banisteriopsis caapi / Ayahuasca

Banisteriopsis-caapi

Banisteriopsis caapi, poznata i kao ayahuasca, caapi ili yajé, je vrsta loze koja u prirodi raste u džunglama Južne Amerike, a njezina upotreba je zabilježena u mnogim krajevima svijeta. Ova biljka u sebi sadrži MAOI, iznimno snažan spoj sa anti-depresivnim svojstvima koji se medicinski može propisati samo u krajnje očajnim slučajevima. Od ove biljke se obično pravi napitak (poznat kao Ayahuasca) jer se na taj način pojačavaju psihodelična svojstva.

Ayahuasca gotovo uvijek izaziva povraćanje prije nego što započne snažna halucinogena odiseja. Ona može biti i zastrašujuća i blažena, a jedan poklonik ju je opisao kao putovanje “psihoterapije na steroidima.” Pošto se izvorni recept za ovaj napitak čuva među stanovnicima Južne Amerike, turisti ih često posjećuju kako bi iskusili psihodelično stanje koje ono uzrokuje. Nažalost, ovo se često završi loše po turiste, zbog porasta kvazi-vračeva u regiji koji samo žele da dođu do brze zarade.

Banisteriopsis caapi loza ne spada među biljke koje se nalaze pod međunarodnom kontrolom, i zbog toga je u skoro svim državama legalna, ali je napitak, ili bilo koja druga varijacija ekstraktovanih psihodeličnih spojeva protuzakonita.

 

4. Echinopsis peruviana

Echinopsis-peruviana

Echinopsis peruviana je brzorastući kaktus porijeklom iz zapadne padine Anda u Peruu koji se danas uzgaja u domovima širom svijeta. Ovaj kaktus je popularan zbog alkaloida meskalina – koji ekstraktovan postaje ilegalna droga koju su navodno koristili Pablo Picasso i Aldous Huxley. Meskalin iskrivljuje viziju, te stvara kaleidoskopski efekt.

Ljudi koriste Echinopsis peruviana već hiljadama godina, a redovnici kulture prije Inka, poznati kao Chavin (900 do 200-te godine prije nove ere) su od njega pripremali napitak pod nazivom “achuma”, “huachuma” ili “cimora” koji se koristio za vrijeme ritualnih ceremonija u dijagnosticiranju duhovne veze i bolesti pacijenta.

 

3. Calea ternifolia

Calea-ternifolia

Calea ternifolia je biljka porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike, a poznata je i kao gorka trava, pseća trava, Meksička Calea i biljka snova. U drevnim meksičkim kulturama Calea ternifolia se pila kao čaj ili pušila pred spavanje, kako bi korisnik mogao komunicirati s duhovima u snu. Chontal Šamani ovu biljku zovu “thepelakano” ili božije lišće.

Navodno, ova biljka omogućuje korisniku da se sjeti snova, te da generalno češće sanja. Calea ternifolia je također i stimulans koji ubrzava vrijeme reakcije. Ona se također ponekad koristi i kao ljekovito bilje za smanjenje groznice. Često se na tržištu može pronaći već osušena i spremna za čaj, ali je u nekim državama u takvoj formi ilegalna. Poljska je prva proglasila cijelu biljku ilegalnom 2009. godine.

 

2. Artemisia absinthium

Artemisia-absinthium

Artemisia absinthium ili pelin/pelen je biljka od koje se pravi proizvod za koji ste vjerovatno čuli: Apsint (kao i još nekoliko alkoholnih pića, uključujući i pelinkovac).

U medicini, pelin se koristiti za razne probavne probleme kao što su gubitak apetita, problemi sa želucem, žučnim mjehurom i crijevima. Pelin se također koristi za liječenje groznice, bolesti jetre, protiv infekcija, za poticanje znojenja, a ponekad i kao seksualni stimulans.

Prilikom upotrebe ove biljke savjetuje se maksimalna opereznost, jer je ona, u cjelini, otrovna biljka koja se nipošto ne bi trebala konzumirati u velikim količinama. Iako je uzgajane biljke legalno, pelin se često koristi i u ilegalne svrhe – miješa se i puši sa kanabisom kako bi povećao psihodelične učinke.

 

1. Argyreia nervosa

Argyreia-nervosa

Argyreia nervosa je biljka puzavica (loza) porijeklom iz Južne Azije koja se danas može i uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Iako može biti invazivna, često je cijenjena zbog svoje estetske vrijednosti. Uobičajeni nazivi za ovu biljku su (eng.) Hawaiian Baby Woodrose, Elephant Creeper, Woolly Morning Glory; te (Sanskrit) Adhoguda i Vidhara.

Sama biljka je potpuno legalna u skoro svim krajevima svijeta, međutim, vađenje supstance LSA iz sjemena, te prodavanje i konzumiranje iste je protuzakonito. LSA ili lysergic acid amide, je bila preteča izuzetno snažnog LSD-ija, a ima sličan hemijski sastav, kao i slične psihodelične efekte.

Na internetu se Argyreia nervosa često spominje kao “prirodni LSD”, a učinci se porede sa konzumiranjem alkohola uz dodatne psihotropne vizualne efekte, kao što su poboljšane boje. Ovakvo psihodelično stanje traje oko 6-8 sati.

Preporučujemo: 5 Legalnih biljaka koje vas mogu… učiniti sretnijim

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,