5 Jezivih misterija koje ostaju neriješene

Svi volimo jezive priče i misterije koje prkose logici – bilo da vjerujete u duhove i paranormalne pojave ili ne, ove priče će vam naježiti kožu.

U nastavku možete pročitati pet misterija koje nikada nisu riješene…

 

5. Slučaj Taman Shud

Taman Shud

1948. godine na Somerton plaži u Adelaideu u Australiji pronađeno je tijelo nepoznatog muškarca koji nikada nije identificiran. Policija je u blizini pronašla i kovčeg za koji su vjerovali da je bio njegov. U njemu je bila odjeća i još par sitnica, a sve oznake sa predmeta su bile uklonjene.

Na komadiću papira koji se nalazio u džepu misterioznog čovjeka pisalo je “Taman Shud”, posljednji redak Rubaiyat of Omar Khayyam, knjige poema napisane na perzijskom jeziku. Liječnik koji je vidio bilješku na TV-u kontaktirao je policiju sa informacijom da se upravo ova knjiga pojavila na stražnjem sjedalu njegovog otključanog automobila. Iz primjerka knjige bio je istrgnut upravo taj komadić papira. Na poleđini knjige su se nalazile kodirane oznake koje još uvijek niko nije uspio dešifrovati:

MRGOABABD
MTBIMPANETP
MLIABOAIAQC
ITTMTSAMSTGAB

Ime koje se nalazilo na prednjem dijelu knjige dovelo je policiju do žene koja je rekla da je dala knjigu čovjeku po imenu Boxall tokom Drugog svjetskog rata. Vidjevši otisak gipsa mrtvog čovjeka, potvrdila je da je to bio Boxall.

Činilo se da je misterija rješena, sve dok se nije otkrilo da je Boxall zapravo živ i da posjeduje neoštećenu verziju knjige. Slučaj je postao još interesantniji jer je žena, koja je identificirala čovjeka, živila u Glenelgu – posljednnjem gradu koji je nepoznati mrtvac posjetio prije nego što je otputovao autobusom do svog konačnog odredišta. Žena je zamolila policiju da ne zabilježe njeno ime pošto je bila udata i željela je izbjeći skandal.

Zbog policijskog propusta, njezin identitet je sada također nepoznat, a slučaj Taman Shud i dalje ostaje kao jedan od najmisterioznijih slučajeva u Australiji.

 

4. Shanti Deva

Shanti Deva

1930. godine, Shanti Deva iz Delhija, Indija, koja je tada imala četiri godine rekla je svojim roditeljima da je nekada živila u mjestu zvanom Muttra (sada poznato kao Mathura), da je bila majka troje djece, koja je preminula u toku porođaja, te da joj je prethodna ime bilo Ludgi.

Budući da je djevojčica uporno tvrdila kako je ovo istina, njezini roditelji su odlučili da detaljnije istraže njenu priču. Ispostavilo se da postoji selo koje zove Muttra, i da je u njemu žena po imenu Ludgi nedavno umrla.

Odveli su Shanti u selo gdje je počela govoriti lokalnim dijalektom i odmah prepoznala muža i djecu iz prethodnog života. Čak je odgovorila tačno i na dvadeset i četiri pitanja koja su potvrdila da poznaje sve činjenice o životu Ludgi.

 

3. Duh Freddy Jacksona

Freddy Jackson

Ova jeziva fotografija, snimljena je 1919. godine, a prvi put je objavio Sir Victor Goddard, umirovljeni RAF časnik 1975. godine. Fotografija je grupni portret Goddard eskadrile, koja je služila u Prvom svjetskom ratu na brodu HMS Dedalu.

Na fotografiji se pojavilo i sablasno lice Freddy Jacksona, mehaničara kojeg je slučajno ubio propeler aviona dva dana prije nego je fotografija uslikana. Njegov pogreb se održao upravo taj dan kada je i grupni portret uslikan, a svi članovi eskadrile su lako prepoznali njegovo lice.

Iako je od dana kada je fotka uslikana i dana kada je objavljena prošao veliki broj godina, fotografija i dalje ostaje misterija, pošto niko nije uspješno dokazao manipulaciju. U slučaju da niste primijetiti duh – pogledajte (na slici iznad) iza glave četvrtog vojnika u gornjem redu s lijeve strane (crvene strelice).

 

2. Nedovršena utrka James Worsona

James Worson

3. Septembra 1873. godine, čovjek po imenu James Worson je prihvatio izazov da obori rekord u utrci od 30 kilometara koja počinje u gradu Leamington a završava u Coventryju. Hvalio se svojim vještinama i brzinom, i stoga je bio izazvan da ih i dokaže.

Dva prijatelja, Hammerson Burns i Barham Wise, su ga slijedila u kočiji, a Burns je sa sobom ponio i kameru. Worsona nikada nisu gubili iz vida, a često se okretao kako bi razmijenio poneku riječ sa prijateljima koji su ga slijedili.

Dok je trčao sredinom ceste, Worson je iznenada posrnuo, nageo se naprijed i kratko vrisnuo. Wise je kasnije rekao, “To je bio najgori mrtvački zvuk koji smo ikada čuli.” No, kada je Worson krenuo da pada uz tu strašnu viku, umjesto pada na zemlju –  on je potpuno nestao u vazduhu, prije nego je i dotakeo tlo. Fotografije ceste dokazuju ovu priču Worsonovih prijatelja, jer su je uspjeli fotografisati.

U mekanom blatu, bili su Worsonovi otisci stopala. Na jednom dijelu ceste su dali jasan dokaz da je trkač posrnuo, i tu su i nestali. Uskoro je nastala velika potraga za Jamesom, ali bez uspjeha. Bizarno, psi koji su pomagali u pretragama su nerado dolazili do lokacije gdje je Worson navodno nestao. Od tada ga više niko nikada nije vidio.

 

1. SS Ourang Medan

SS Ourang Medan

U Februaru 1948. godine, brojni brodovi koji su se nalazili u blizini Indonezije su primili poziv za pomoć iz nizozemskog teretnjaka SS Ourang Medan. Jeziva poruka je glasila: “Svi oficiri, uključujući kapetana leže mrtvi. Moguće je da je cijela posada mrtva.” Nakon ove poruke, usljedila je sljedeća, jeziva, otkucana morzeovim kodom: “Ja umirem.”

Kada je prva spasilačka ekipa stigla do broda, nekoliko sati kasnije, pokušali su da stupe u kontakt sa brodom Ourang Medan, ali nisu dobili nikakav odgovor. Zatim su poslali ekipu da se ukrca na brod – i ono što su otkrili bio je zastrašujući prizor zbog kojeg je i dan danas Ourang Medan jedna od najčudnijih i najstrašnija misterija svih vremena.

Svi članovi posade na Ourang Medanu su bili mrtvi, njihove oči otvorene, glava okrenuta prema suncu, raširenih ruku i sa prestravljenim izrazima lica. Čak je i brodski pas bio mrtav, pronađen kako reži na nevidljivog neprijatelja. Kad su se bližili kotlovnici, spasilačka posada je osjetila hladnoću, iako je temperatura bila blizu 44 °C.

Odluka je donesena da se brod odvuče natrag u luku, ali prije nego što su i počeli, iz broda je počeo izlaziti dim. Spasilačka ekipa je napustila brod, a Ourang Medan je eksplodirao i potonuo. Trenutno postoje tri ‘objašnjenja za ovu misteriju’, prvo je špekulacija da je brod prevozio neosiguran opasni materijal, drugo je trovanje ugljičnim monoksidom, i konačno treće – paranormalni fenomen.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...