Hamilton Pool, predivna oaza u teksaškoj pustinji

U srcu pustinje u Texasu, SAD, u blizina grada Austin nalazi se Hamilton Pool – zelena oaza koja zauzima zaštićenu površinu od 0.92 kilometra kvadratna, i koja je omiljena lokacija za lokalne stanovnike, kao i mnoge turiste u vrućim ljetnim danima.

Hamilton Pool je prirodni izvor formiran u krečnjaku od podzemne rijeke od koje su također nastale i brojne male pritoke, kao i bujna vegetacija koja ih okružuje. Upravo zbog ove podzemne rijeke, oko Hamilton bazena vegetacija je izuzetno bogata, stvarajući ovu predivnu zelenu zaštićenu oazu.

Hamilton-Pool1

Vjerovatno najveća atrakcija u Hamilton Pool-u je vodopad koji pada ‘sa stropa’, visok oko 15 metara. Pored vodopada, na stropu se nalaze i zanimljive formacije stalaktita, a u dreveću koje okružuje bazen mogu se čak pronaći i neke vrste rijetkih i ugroženih ptica.

Hamilton Pool je dio Balcones Cayonlands prirodnog rezervata i kao takav, spada u kategoriju zaštićenih zona. Zbog svog statusa u njemu se primjenjuju sljedeća pravila: nema ribolova, brdskog biciklizma, kampovanja ili kućnih ljubimaca. Kuhanje i paljenje vatre nije dozvoljeno. Prirodni bazen i potočić nisu hemijski tretirani, a kvalitet vode se redovno prati, zbog čega plivanje u bazenu može biti povremeno zabranjeno.

Hamilton-Pool1a

Hamilton-Pool2

Hamilton-Pool3

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,