5 Stvari koje štete zdravoj koži

Već smo pisali o hrani koja se brine za zdrav izgled vaše kože, a ovaj put predstavljamo 5 svakodnevnih stvari – koje će vam uništiti savršen ten.

Svi znaju da su dehidracija i umor neprijatelji zdravoj koži. No, ono na što rijetko kad obratimo pažnju, su upravo svakodnevne stvari koje mogu uništiti čak i najzdraviji kožu. Ovo su neke od njih…

 

1. Prerađena hrana

Preradjena hrana

Prema Betty Kocsis, estetičarki na Sheridan Koledžu Oakville, Ontario, “Prerađena i brza hrana je neprijatelj. Ona potpuno iscrpi sve hranjive tvari, a većina ovakve hrane je danas genetski modificirana i prepuna natrija, šećera i nezdravih masti.

Ishrana koja se uveliko zasniva na prerađenoj hrani i jednostavnim ugljikohidratima može negativno utjecati na kožu na mnoge načine, uključujući upale kože i poremećaj stanica.“

 

2. Pušenje

pusenje

Pored isušivanja kože i toksina koji se nalaze u masi kozmetičkih proizvoda, pušenje ne čini apsolutno ništa dobro za vašu kožu. Zapravo, samo čini vam koža izgleda staro i sivo – mnogo prije svog prirodnog starenja.

 

3. Prerađeni šećer

secer

Šećer se petlja sa vašim kolagenom u koži, što može smanjiti funkciju regeneracije i ubrzati gubitak elastičnosti. Okrenite se ka prirodnim šećerima poput onih u voću ili, još bolje, orašastom voću koje donosi mnogobrojne benificije vašoj koži.

 

4. Nezaštićeno izlaganje suncu

suncanje

Solarij i nezaštićeno izlaganje suncu uzrokuju prerano starenje kože (također: rak kože!). To je razlog zašto bi trebali paziti kada planirate sunčanje – i ne zaboravite da posebno zaštitite vrat i ruke, jer to su dva mjesta sa izuzetno osjetljivom kožom koja su sklona da ostare prije svog vremena.

 

5. Alkohol

alkohol

Vaša koža ga mrzi. Alkohol dehidrira kožu, što može uzrokovati vidljivost sićušnih crvenih vena. Za borbu protiv ove pojave: prije svega – umjereno sa alkoholom, i u toku i poslije pijanke – pijte mnogo vode.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,