Hrana koja se brine za zdravlje i dobar izgled vaše kože

Posmatrajući ljude širom svijeta kako godišnje troše milijarde na proizvode za njegu kože, mogli bi pomisliti da su kozmetičke kompanije u laboratoriju upješno kreirale izvor mladosti. Istina je, međutim, da su kreme za njegu kože više skupe nego što se temelje na stvarnoj nauci. Prema većini stručnjaka (koji nisu na platnoj listi kompnija koje prodaju ove kreme) nauka koja stoji iza njege kože je vrlo jednostavna, jeftina – a konzumira se kroz svakodnevne obroke.

Umjesto da trošite ogromne (dodatne) novce, poslušajte savjete stručnjaka i slijedeći put kada budete u marketu, ubacite u korpu i neke od daleko jeftinijih i zdravijih preparata koji će se brinuti o svježem i zdravom izgledu vaše kože.

 

5. Morski plodovi

morski plodovi

Aktivne komponente: Omega-3 masne kiseline, cink

Većina je čula da riba može biti jako dobra za vaše cjelokupno zdravlje. Ali ono što se rijetko spominje je činjenica da mnoge vrste riba i školjki mogu napraviti čuda za vašu kožu, pogotovo ostrige i masne ribe poput lososa.

Primarne hranjive tvari koje se nalaze u ribama, a koje su dobre za vaš ten su cink i omega-3 masne kiseline. Povećanje unosa omega-3 kiselina može smanjiti suhoću i upalu kože koja je odgovorna za brže starenje (kože). Omega-3 masne kiseline također pomažu srcu i tako poboljšavaju cirkulaciju koja je presudna za zdravlje kože.

Cink može pomoći u borbi protiv akni, jer utječe na proizvodnju masne tvari ‘sebuma’, primarnog uzroka akni. Cink također pomaže u proizvodnji novih stanica i u odbacivanju mrtve kože, što vašoj koži daje lijep sjaj.

 

4. Južno voće

južno voće

Aktivna komponenta: Vitamin C

Vitamin C je glavni sastojak u kozmetičkim (skupim) kremama za njegu kože. Zašto bacati novac, kada vitamin C možete unjeti u organizam na mnogo jeftiniji, zdraviji i ukusniji način?

Ovaj vitamin pomaže tijelu u proizvodnji kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kože. Konzumiranje ekstra vitamina C u hrani kao što su naranče, grapefrut, i paradajz mogu pomoći u zatezanju kože i spriječavanju bora.

Vitamin C se također može boriti sa upalom, a njegova antioksidativna svojstva mogu neutralizirati slobodne radikale (izuzetno reaktivne molekule kisika) koje oštećuju stanice i mogu biti uzrok preranog starenja vašeg lica. Ako se umorite od jedenja voća, još jedan odličan izvor Vitamina C su paprike i čili.

 

3. Crveno i zeleno povrće

zeleno povrće

Aktivne komponente: Vitamin A, Beta-karoten (β-Karoten)

Koža je najveći organ u tijelu. Prema tome, ima smisla, sve što je dobro za cijelo tijelo također je dobro i za vašu kožu. Što se tiče hrane –  nema ništa bolje od povrća, a pogotovo crveno-narančastog i zelenog povrća poput mrkve, slatkog krompira i špinata.

Narančasto-crveno povrće je puno beta-karotena kojeg naša tijela pretvaraju  u vitamin A, koji djeluje kao antioksidant i koji sprječava oštećenje stanica i prerano starenje. U većini komercijalnih krema za lječenje akni – upravo ćete pronaći vitamin A kao glavni sastojak.

Špinat i druge zelene, lisnate namirnice sadrže velike količine vitamina A, koji također pomaže vašoj koži da proizvodi svježe nove stanice, zbog čega će izgledati mlađe, svježije i svijetlije.

 

2. Orašasto voće

orašasto voće

Aktivna komponenta: Vitamin E

Mnogo pozitivnih zdravstvenih učinaka se veže za orašasto voće, a za njegu kože posebno obratite pažnju na bademe koji djeljuju kao odličan antioksidant. Vitamin E se bori protiv starenja kože, a ono što je pogotovo bitno istaknuti je zaštita koju pruža koži od sunčevih UV zraka. Vitamin E također pomaže koži da održi vlagu, zbog čega koža izgleda mlađe.

Uparivanje vitamina E sa selenom (selenijumom) može dodatno poboljšati učinkovitost antioksidacije, pa se preporučuje miješanje badema sa vašim omiljenim sirom (sir je odličan izvor selena) kao poslastica za vas i vašu kožu.

Bademi, pistacije i orasi također pružaju zdravu dozu omega-3 masnih kiselina.

 

1. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice

Aktivne komponente: Rutin i B-vitamin

Cjelovite žitarice su u osnovi neobrađeni kruh (ili neki drugi prehrambeni proizvod) od cjelovitih zrna pšenice, za razliku od obrađenog bijelog kruha.  Cijela zrna heljde su dobar izvor antioksidantnog rutina, koji pomaže u borbi protiv upala vezanih za oštećenje kože. Pšenične klice pružaju B-vitamin biotin, koji pomaže stanicama da prerade masti. Ako nemate dovoljno biotina u vašem tijelu, vaša koža može postati suha i ljuskava.

Generalno, cjelovite žitarice umjesto obrađenih ugljikohidrata mogu poboljšati vaš ten. Obrađeno (ili rafinirano) brašno može izazvati porast nivoa inzulina, koji  može potaknuti rast akni.

Ako vam se ipak ne sviđa hrana od cjelovotoh žitarica,  avokado i gljive mogu ponuditi slične pogodnosti za vašu kožu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , , ,