Najtiša prostorija na svijetu (u kojoj još niko nije izdržao duže od 45 minuta)

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Orfield Laboratories u Južnom Minneapolisu je dom “najtišem mjestu na zemlji”. Laboratorij se zove gluha komora, što znači da u ovoj sobi nema nikakvog odjeka, jer ona upija 99,99% zvuka.

Različiti proizvođači je koriste prilikom testiranja svojh proizvoda i kvalitete zvuka, ali je također moguće posjetiti i turistički, te pristati na izazov da pokušate ostati normalni u njoj duže od 45 minuta.

gluha-komora-1

Osnivač i predsjednik Steven Orfield uživa u tome da izazove posjetitelje da sjede u ovoj sobi sami u mraku – što duže, a dosadašnji rekord je 45 minuta. Većina ljudi napusti sobu nakon 20-ak minuta jer više ne mogu podnjeti toliku tišinu, s obzirom da u sobi čuju zvukove koje nikada nisu – zvuk vlastitog tijela, poput zvuka koji proizvodi srce, želudac, pluća i krv.

Orfield objašnjava da je jedini način da ostanete u sobi duže vrijeme je da sjednete. Pošto nam soba oduzima sve zvučne signale koje inače primamo, ovo nas naglo zbunjuje, percepcija postaje iskrivljena, a ravnoteža i pokreti postaju gotovo nemoguć podvig.

gluha-komora-2

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: