Chand Baori, najljepši i najneobičniji bunar u Indiji

Prema lokalnoj legendi, ovaj nevjerojatni bunar iz Chand Baori u Abhaneri selu, istočni Rajasthan u Indiji su izgradili duhovi za jednu noć, a ova legenda o duhovima je stvorena kako bi držala podalje lopove koji bi željeli ukrasti dragocjenu vodu.

Istina je, Chand Baori je sagrađen u 9. stoljeću po naredbi Raja Chanda, radžputa (dolslovno, sin kralja) vladajuće dinastije Chamana, kako bi se riješili problemi vode u ovom sušnom području. Mještani su morali kopati gotovo 30 metara duboko kako bi pronašli izvor vode.

Chand Baori

Neobična geometrijska struktura, koja uključuje strmih 3.500 stepenica koje se spuštaju na dubinu od 13 spratova, dizajnirana je kako bi mještani imali pristup pitkoj vodi u svako doba godine i sa svih strana, a ‘velika usta’ bunara služila su i kao odličan kolektor kiše.

Osim čuvanja vode, Chand baori je postao i mjesto okupljanja za mještane. Stanovnici su često sjedili i razgovarali oko bunara, a na velikim vrućinama bi se spuštali u njega, jer je na dnu uvijek bilo 5-6 stepeni hladnije nego na vrhu.

Chand Baori

Stepenice okružuju tri strane bunara, dok četvrta strana ima niz paviljona. Strana koja ima paviljone ima niše sa prekrasnim skulpturama, pa čak i kraljevsku rezidenciju sa sobama za kralja i kraljicu i pozornicu za izvođenje predstava.

Voda u bunaru je sada prekrivena zelenim algama i više nije pitka, ali njegova struktura će zauvijek ostati dio velikog arheološkog blaga Indije.

Chand Baori

Chand Baori

Chand Baori

Chand Baori

Chand Baori

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...