Dugino Selo, Taichung, Tajvan

U zabačenom dijelu Taichunga, velikog tajvanskog grada, nalazi se maleno selo u kojem su 1940-ih i 1950-ih bile nastanjene porodice vojnika. Tokom godina, mnoge porodice su napustile selo koje je uskoro počelo propadati i pretvarati se u sivu gradsku četvrt. No, zahvaljujući jednom čovjeku, ovo nekadašnje selo je pretvoreno u pravu malu turističku poslasticu, poznatu kao Dugino Selo, ili Selo Porodice Duga.

U svojoj 86. godini života, Huang Yung-fu, poznatiji kao djed Duga, je odlučio da oboji kuće, zidove i ulice u šarene i vesele dugine boje.

dugino-selo-1

Svaki dan, djed Duga oboji novu sivu površinu svojim živim bojama i likovima, a kako kaže ni sam nije slutio da će njegova umjetnost privući toliko pažnje. Uljepšavanje sivila je postala glavna svrha njegova života.

Jedni kažu da je djed Duga počeo slikati po zidovima jer mu je bilo dosadno, drugi opet da je htio uljepšati svoje selo, a treći da ga je htio spasiti od demoliranja. Bez obzira na razlog, selo je postalo nesvakidašnja turistička atrakcija. Djed Duga je trenutno jedina osoba koja u njemu živi, a unatoč posjetama i pokušajima da se spasi, selu i dalje prijeti demoliranje kako bi se na njegovoj lokaciji izgradile nove građevine.

dugino-selo-2

dugino-selo-3

dugino-selo-4

dugino-selo-5

dugino-selo-6

dugino-selo-7

dugino-selo-8

dugino-selo-9

dugino-selo-10

dugino-selo-11

dugino-selo-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,