Fascinantni puž sa željeznim oklopom

Crysomallon squamiferum, vrsta puža koja je otkrivena 1999. godine u dubinama središnjeg Indijskog oceana, već godinama oduševljava i inspiriše naučnike koji pokušavaju na osnovu njegovog ‘željeznog oklopa’ stvoriti jače materijale za trupove aviona, automobile i vojnu opremu.

Poznati i kao “Zlatni puževi”, ove životinje dugačke 3-4cm žive na dubinama oceana okruženi mnoštvom otvora koji ispštaju tekućinu punu sulfida i metala koje puž koristi i ugrađuje u svoj oklop. Njihova školjka ima tri sloja: jako kalcificirani unutarnji sloj, debeli organski srednji sloj i vanjski sloj koji je spojen sa granulama željezo sulfida. Upravo zbog ovakve vrste oklopa Crysomallon squamiferum je apsolutno jedinstven u životinjskom svijetu.

C-squamiferum-1

Oni su zapravo jedinstvena bića iz nekoliko razloga. Prvo, čak je i njegov mekani dio tijela prekriven željeznim ljuskicama, a sam način na koji je prekriveno podsjeća na iste one oklope koje su nosili srednjovjekovni vitezovi. Ovo je jedina životinja na svijetu koja zna koristiti željezo sulfide na ovaj način!

Drugo, školjka puža ima neobičnu arhitekturu koja se sastoji od tri specifična sloja: vanjski sloj je izrađen od navedenih željeznih sulfida, što ga čini jedinom do sad poznatom životinjom koja koristi ovaj materijal u ljusci. Srednji sloj je organski, a također i najdeblji, dok se treći sloj sastoji od aragonita, kalcijevog minerala koji se nalazi u ljuskama mekušaca i raznih koralja.

C-squamiferum-2

Ono što čini ovakvu strukturu oklopa najintrigantnijom jeste broj prilagodbi koje pruža. Svaki sloj ima svoju posebnu učinkovitost i pruža odbranu od specifičnih prijetnji. Potencijalni grabežljivci koji se nalaze u istim regijama kao i C. squamiferum uključuju stošca, koji prodire svoj plijen pomoću zuba koji podjseća na harpun prije nego ga paralizuje otrovom i još strašniji rakovi koji danima mogu stiskati plijen svojim kliještima, sve dok njegova ljuska ne pukne.

Prema istraživačima koji su proučavali impresivan egzoskelet C. squamiferuma on je: “… otporan na penetracije, rasipanje energije, ublažuje lomove, otporan na savijanje i vlačno istezanje.”

C-squamiferum-3

C-squamiferum-4

C-squamiferum-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,