Sing-Sing festival, Papua Nova Gvineja

Papua Nova Gvineja je jedna od etnički i jezično najheterogenijih zemalja svijeta u kojoj živi na stotine različitih plemena, sa različitim kulturama i tradicijom. U zemlji se govori više od 700 jezika, a engleski je zvanični, iako ga samo 2% stanovništva razumije.

Međuplemenski ratovi se na Papua Novoj Gvineji vode već stotinama godina, a svako pleme ima svoj razlog – neki ratuju oko teritorije, drugi oko hrane, a treći… samo zato što ne znaju živjeti u miru. U nadi da se ratovi okončaju, svake godine Sing-Sing festival okupi više od 100 plemena na jedno mjesto, gdje svi imaju priliku da predstave svoju kulturu, tradiciju, nošnju, ples…

Sing-Sing-festival-1

Sing Sing festival (poznat i kao Goroka Show) je prvi put organizovan 1957. godine u Goroku, glavnom gradu provincije Istočno Gorje, a tradicija je održana sve do današnjeg dana. Svake godine sredinom septembra više od 100 plemena stigne u Goroku kako bi promovisali mir kroz muziku, ples i kulturu.

Svako pleme koje učestvuje na festivalu prikazuje svoj ​​jedinstveni stil mode i muzike, stvarajući nevjerovatan spektakl boja i zvukova. Kostimi koje oblače dio su tradicije njihovih pradjedova, a lica su im često obojena žutom, bijelom i crvenom bojom koje predstavljaju ptice, drveće i planinske duhove.

Sing-Sing-festival-2

Sing-Sing-festival-3

Sing-Sing-festival-4

Sing-Sing-festival-5

Sing-Sing-festival-6

Sing-Sing-festival-7

Sing-Sing-festival-8

Sing-Sing-festival-9

Sing-Sing-festival-10

Sing-Sing-festival-11

Sing-Sing-festival-12

Sing-Sing-festival-13

Sing-Sing-festival-14

Sing-Sing-festival-15

Preporučujemo: “Before They Pass Away”: Fantastične fotografije drevnih plemena by Jimmy Nelson

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,