INVELOX: Novi vjetrogenerator koji generiše 600% više energije od konvencionalnih uređaja

SheerWind, kompanija iz SAD-a, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod koji bi mogao dovesti do nove revolucije na tržištu obnovljive energije, smanjiti stopu zagađenja i eventualno ‘popraviti’ štetu koju smo godinama nanosili prirodi u potrazi za raznim izvorima energije.

Njihov najnoviji proizvod INVELOX – vjetroagregat na bazi tunela može proizvesti čak 600% više energije u odnosu na tradicionalne, odnosno postojeće vjetroagregate, a pored toga, značajno smanjuje svoj negativni utjecaj na okolinu i životinje. Kompanija navodi da je nakon opsežnog ispitivanja na terenu INVELOX “znatno nadmašio tradicionalne elektrane” i mogao bi smanjiti troškove instalacije na manje od 750 dolara po KW.

INVELOX-1

INVELOX energetski sistem radi tako što ‘hvata’ zrak kroz velike otvore na vrhu, a zatim ga sužava i tako prirodno ubrzava. SheerWind tvrdi da njihovi vjetroagregati mogu raditi čak i na brzinama vjetra od 1 milje na sat, što obara sve rekorde, te otvara mogućnost da se vjetar pretvori u energiju i na mjestima gdje je to do sada bilo nezamislivo.

U izjavi, dr Daryoush Allaei, direktor SheerWinda je rekao: “Ova uzbudljiva performansa superiornosti nad tradicionalnim vjetroelektranama i konkurentnosti prirodnim gasovima i hidroenergiji već privlači značajan interes kompanija; vlada, i stručnjaka.”

Možda i najbolja stvar u svemu je da je jedinstveni dizajn skalabilan, što ga čini pogodnim za velike vjetroparkove, kao i za male farme. Iz kompanije također tvrde kako je INVELOX u testiranju na terenu pokazao i svoj značajan ekološki doprinos – ubio je daleko manje ptica od tradicionalnih vjetroelektrana, te stvara daleko manje buke. Iz SheerWinda također napominju da se ovaj sistem može uspostaviti i pokrenuti bez subvencija vlade, a da i dalje bude profitabilan.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...