Kandaska kompanija tvrdi da je izumila savršen nevidljivi ogrtač

Kanadska kompanija Hyperstealth tvrdi da je razvila Quantum Stealth, materijal koji čini objekte “potpuno nevidljivim savijanjem svjetlosnih valova oko njih.” Ako možemo vjerovati fotografijama koje su poslali medijima, ovo je prvi pravi nevidljivi ogrtač – koji zaista radi.

Zbog sigurnosnih razloga, Hyperstealthov predsjednik Uprave Guy Cramer je rekao vrlo malo o ovom novom materijalu. “Sve slike koje vidite ovdje su samo makete, jer zbog sigurnosnih pitanja ne možemo pokazati stvarnu tehnologiju.” izjavio je Cramer. Iz kompanije poručuju da Quantum Stealth također sakriva cilj od infracrvenih (toplinskih) kamera.

Quantum-Stealth2

U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se naprave nevidljivi ogrtači, ali to su uglavnom bili vrlo mali, laboratorijski eksperimenti koji rade sa samo specifičnim valnim dužinama svjetlosti. Svi ‘nevidljivi ogrtači’ uglavnom rade na principu savijanja svjetlosti oko objekta.

Do sada su uspješno razvijeni materijali koji mogu saviti samo specifične valne dužine svjetla – na primjer, objekat bi mogao biti nevidljiv mikrovalovima ili infracrvenim zrakama, ali mi bi ga i dalje vidjeli. Quantum Stealth navodno radi sa cijelim raspnom vidljivog svjetla. Ako je to doista slučaj, Quantum Stealth je prvi savršeni nevidljivi ogrtač koji može u potpunosti sakriti objekat.

Ako Quantum Stealth stvarno postoji, vojska će postati nevidljiva. A šta može biti strašnije za čovječanstvo od nevidljive vojske?

Quantum-Stealth1

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...