20 Zanimljivih činjenica #19

1. Potpetica ili štikla je prvobitno izumljena za muškarce. Potpetice su rezultat problema, koji datira još iz 15. stoljeća, kada je jahačeva noga često isklizavala iz kaiša. Tada su se pojavile prve štikle visoke 3 cm koje su se zvale jahačeva peta, a krajem 16. stoljeća muška obuća je imala potpetice visoke od 6 do 9 centimetara. Mesari iz drevnog Egipta su također nosili cipele sa visokom petom još prije 3500 godina prije nove ere – ne zbog mode, već kako bi lakše mogli hodati preko krvi mrtvih životinja.

2. Svake minute se rodi oko 255 beba.

3. Cherofobija je iracionalan strah od veselja [sreće].

4. Svake noći u Disneylandu, nakon što svi posjetioci odu kući, uposlenici puštaju na stotine mačaka da slobodno trče zabavnim parkom. Na taj način se uspješno kontroliše populaciju miševa.

5. Dabar može oboriti i do 200 stabala godišnje.

6. Japan u prosjeku zabilježi 1.500 zemljotresa godišnje.

7. Kada se vilini konjici pare, njihovi repovi formiraju srce.

8. Bdelloidi su vrsta životinja koju čine isključivo ženke (koje se razmnožavaju i preživljavaju tako što kradu DNK drugih vrsta).

9. U slučaju nužde (ako pri ruci nemate svijeću), voštana bojica može goriti do 30 minuta.

10. Neke vrste krtica za samo jednu noć mogu iskopati tunel dugačak i do 50 metara. Da bi iskopale 1 metar tunela, potrebno im je između 400 i 4.000 puta više energije (u zavisnosti od strukture zemlje) nego nama da pređemo istu udaljenost na površni

Yin yang (Taijitu), je popularni simbol koji predstavlja koncept suprotnosti, a također je i univerzalni simbol religije poznate kao Taoizam. Uprkos popularnom vjerovanju da se  prvi put pojavio u Kini, simbol (slika iznad) se mnogo ranije koristio (ca 430. godine) kao emlbem na štitu Zapadne Rimske Pješadije (armigeri defensores seniores). To je ujedno i prva poznati prikaz simbola.

Yin yang (Taijitu), je popularni simbol koji predstavlja koncept suprotnosti, a također je i univerzalni simbol religije poznate kao Taoizam. Uprkos popularnom vjerovanju da se prvi put pojavio u Kini, simbol (slika iznad) se mnogo ranije koristio (ca 430. godine) kao emlbem na štitu Zapadne Rimske Pješadije (armigeri defensores seniores). To je ujedno i prvi poznati prikaz simbola.

11. Vaše oči stalno vide vaš nos, ali ga mozak konstantno ignoriše.

12. Kokoška je najbliži živi rođak Tyrannosaurus rexa (T-rex).

13. Pogonofobija je iracionalan strah od brade.

14. U Pekingu se 14. augusta 2010. godine počela stvarati masivna prometna gužva. Zastoj u prometu je trajao više od 9 dana!

15. U 2012. godini, 100 najbogatijih ljudi na svijetu je imalo dovoljno novca da okončaju globalno siromaštvo 4 puta.

16. Musomanija je naziv za psihičko stanje u kojem osoba postaje opsjednuta određenom muzikom ili pjesmom.

17. Zbog zabune oko imena, veleposlanstavo Slovačke i Slovenije se jednom mjesečno sastane kako bi razmijenili pogrešno upućenu poštu.

18. I vjeverice predu.

19. Donna Griffiths drži rekord za najduži period kihanja – 2.5 godine. Prvu godinu je kihala svake minute, ali je kasnije kihanje usporilo na 5-ominutne intervale.

20. Sav novac od autorske naknade Bob Marleyjeve pjesme “No Woman No Cry” donira se javnoj kuhinji u getu u kojem je odrastao.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,