Kompanija iz Japana planira napraviti lift do svemira (do 2050. godine)

Iako zvuči kao naučna fantastika, ili čisto ludilo, jedna kompanija iz Japana je spremna da uloži ogrmnu količinu novca i truda, te da napravi prvi lift na svijetu koji ide do svemira!

Kako i sami kažu, NASA jednostavno ne napreduje dovoljno brzo, pa su oni odlučili da naprave korak naprijed u istraživanju svemira. Ovaj poduhvat bi trebao olakšati posao naučnicima, astronautima, te konačno omogućiti i svemirski turizam.

Obayashi Corporation trenutno vrši pripreme za ovaj nevjerovatni poduhvat, a planiraju da lift bude završen do 2050. godine. Izvodivost plana i tehnološke mogućnosti kompanije još uvijek nisu dostupne javnosti. Ono što se zna jeste de će lift biti visok oko 36.000 km i da će spojiti zemlju i svemirsku stanicu pomoću kabla.

svemirski-lift2

U lift će moći stati oko trideset ljudi, a put će trajati osam dana. Maksimalna brzina će iznositi oko 200 kilometara na sat, a sam kabal će biti napravljen od ugljikovih nanocjevčica, odnosno od čudotvornog materijala o kojem smo već pisali – grafena.

Ovaj projekat, vrijedan trilion dolara, bit će završen za samo 30-35 godina. Naravno, iz Obayashi Corporation očekuju i mnoge tehničke probleme, ali su sigurni da će oni biti prva kompanija na svijetu koja je napravila lift do svemira.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,