Marx Generator: Jedinstvena sovjetska mašina za generisanje munja

Iako izgleda kao dio seta nekog sci-fi filma, Marx generator, ponekad pogrešno tumačen kao Teslina zavojnica, izgrađen je od strane ruskog Instituta za elektrotehniku 1970. godine, skriven u šumi u malenom gradiću gradu Istre, 40 km od Moskve. Uređaj ima samo jednu svrhu – stvaranje munja, a zatim usmjeravanje istih na materijal kako bi se testirala njegova izolacija i otpornost na munje (posebno korisno kod aviona, vozova, automobila…)

Marx Generator je apsolutno jedinstven; ništa poput njega ne postoji na cijelom svijetu, prije svega zbog svoje izuzetne sposobnosti napajanja. Na svom vrhuncu sposobnosti, kada se munja ispušta na izoliranu platformu, ova supermašina ima snagu jednaku svim proizvodnim postrojenjima u Rusiji – uključujući i termoelektrane, hidroelektrane, vjetroelektrane, nuklearne i solarne elektrane – zajedno! No, ovo traje samo oko 100 mikrosekundi.

Marx-Generator-1

Ova mašina za generisanje munja, još uvijek bez konkurencije u svom kapacitetu pražnjenja, je sposobna da stvori 150 metara visoku umjetnu munju, za koju se vjeruje da je ujedno i najveća na svijetu. Ova munja se oslobađa na posebnoj (jako) izoliranoj platformi prepunoj senzora koji detektuju kako se testirani materijal ponaša kada ga pogodi munja.

Istraživački centar Istra je proveo mnoge testove od sovjetskih vremena, a pošto je mašina jako skupa za korištenje, u novije vrijeme se pali samo u posebnim prilikama. Posljednji put je korištena za ispitivanje materijala ruskog aviona Sukhoi Superjet.

Zvanično, Marx generator se nikada nije koristio za utjecaj na vremenske prilike, ali zato niko ne osporava da se koristio prilikom izrade / testiranja ‘oružja budućnosti’.

Marx-Generator-2

Marx-Generator-3

Marx-Generator-4

Marx-Generator-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,