Impresivne sposobnosti Thaumoctopus mimicus hobotnice

Nakon što završite sa čitanjem ovog članka, sigurni smo da ćete se složiti sa nama kada kažemo da je Thaumoctopus mimicus hobotnica (mimic octopus) jedna od najimpresivnijih životinja na planeti.

Ova vrsta hobotnica, koje narastu oko 60 cm, lako je prepoznatljiva po svojim bijelo-smeđim prugama – to jest, lako su prepoznatljive ako ih uopšte uspijete uočiti, jer je Thaumoctopus mimicus gospodar kamuflaže.

Sa ovako impresivnim i nevjerovatnim sposonostima mimikrije, nije ni čudo da je ova vrsta prvi put otkrivena tek 1998. godine, blizu obale Indonezije.

Poput drugih hobotnica, tijelo Thaumoctopus mimicus je izrađeno od hranjivih mišića, bez kralježnice ili oklopa, a uz to nije ni otrovno, što ga čini poželjnim plijenom za velike zvijeri, kao što su barakuda i male ajkule. Često je teško pobjeći od takvih predatora, ali tu stupaju njene nevjerovatne sposobnosti mimikrije.

Sve su vrste hobotnica izuzetno inteligentne, mogu mijenjati boju i teksturu kože kako bi se stopile s okolinom, ali samo Thaumoctopus mimicus ima izvanredne sposobnost oponašanja drugih životinja. Kada želi da je predatori ostave na miru, ona se jednostavno transformiše u oblik koji joj naviše odgovara. Na primjer, može poprimiti oblik otrovne Solea solea ribe, lav ribe, morske zmije…

Thaumoctopus-mimicus1

Thaumoctopus mimicus je lako prepoznatljiva po svojim bijelo-smeđim prugama

Do sada je dokumentovano da ova hobotnica može imitirati čak 15 različitih životinja (oblika). Ko zna koliko ih još nismo dokumentovali, s obzirom da su vjerovatno prevarile i mnoge ronioce koji su prošli pored njih, misleći da su neka druga riba, ili obična morska trava. Naučnici vjeruju da se ovo stvorenje također može transformisati i u morske sase, raže, pa čak i meduze.

Ova nevjerovatna životinja je toliko inteligentna da je u stanju instantno odlučiti koju životinju izbjegava predator koji je u tom trenutku napadne – i odmah se transformisati u istu. U nekoliko slučajeva je zabilježeno da se može čak transformisati i u predatora svog predatora!

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...