Neobične građevine i sela u Zemlji Dogona

Dogoni su etnička skupina koja živi u središnjoj visoravni Malija, poznatoj kao “Zemlja Dogona”. Zbog unikatnog stila arhitekture, mitologije, plesova s maskama i drvenim skulpturama, cijela regija (30-ak sela) je dio je UNESCO-ve svjetske baštine još od 1989. godine.

Cijeli koncept njihovih sela je zapanjujući: neka ‘vise’ sa stijena prkoseći svim zakonima prirode, dok se druga sela jedva mogu vidjeti, jer se savršeno uklapaju u svoju prirodnu okolinu. U nekim selima se opet vide samo slamnati krovovi koji ‘vire’ iz pijeska i kamena.

Dogoni-1

Dogoni su sa svojim građevinama uklesanim u stijene, ili jednostavno napravljenim od blata i štapova, postali jedna od vodećih turističkih atrakcija Malija, a  jedan od glavnih razloga zašto ih turisti redovno posjećuju su jedinstvena iskustva noćenja u jednoj od njihovih neobičnih građevina.

Iako su zadržali osnove vjerovanja i mitologije, navala turista u posljednje vrijeme ipak mijenja njihovu društvenu strukturu i kulturu. No, veliki dio izvorne kulture i tradicije je i dalje prisutan, uključujući rituale s maskama i svetišta u pećinama.

Dogoni-2

Dogoni-2a

Dogoni-3

Dogoni-4

Dogoni-5

Dogoni-6

Dogoni-7

Dogoni-8

Dogoni-9

Dogoni-10

Dogoni-11

Dogoni-12

Dogoni-13

Dogoni-14

Dogoni-15

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,